Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.07.2021 09:30

Švábkafest: Liptovské droby v podaní Peti Vlhovej


Ilustračná snímka.


Hlavnú úlohu na každoročnom Švábkafeste zohráva naša liptovská švábka. Tento rok však bude výnimočný. Zemiaky, ktoré boli po celé stáročia pre Liptákov dôležitou plodinou, budú zatienené rovno dvomi špecialitami.


Vedeniu mesta sa totiž podarilo na podujatie dostať vyťaženú, ale milovanú Peťu Vlhovú, ktorá sa stane krstnou mamou. A nie hocijakou, špeciálna svetová šampiónka z Liptovského Mikuláša bude uvádzať do života gastronomickú špecialitu, ktorá má s Peťou niečo podobné. Niekoľko rokov bojovala vo svete o získanie jedinečnosti, čo sa jej nakoniec aj podarilo.

Zlatý glóbus vs. ochranná známka

Hlavná hviezda Švábkafestu Peťa Vlhová pokrstí 13. augusta na centrálnom námestí zemiakové Liptovské droby s ich chráneným zemepisným označením. „Tak, ako získala Peťka svoj zlatý glóbus, tak získali Liptovské droby svoju ochrannú známku. Takže výnimočná krstná mama si na uvedenie do života našla výnimočný produkt,“ prezradil primátor Ján Blcháč, ktorý je mimochodom otcom myšlienky ochrannej známky pre droby. S iniciatívou nadobudnúť známku pre zemiakovú špecialitu prišiel v roku 2015, a to práve na tradičnom Švábkafeste. Po piatich rokoch prác v teréne (zbieranie receptov, zjednocovanie receptúry) aj papierovačiek (ministerstvo vnútra, Úrad priemyselného vlastníctva, Európska komisia, Štátna potravinárska inšpekcia a pod.) sa nakoniec podarilo Liptovským drobom získať chránené zemepisné označenie.

Cena mesta s autogramiádou

Petrine pôsobenie na Švábkafeste však bude aj na vážnu nôtu. Očakávame, že sa s ňou na námestí stretne množstvo fanúšikov, čo je pevná pôda pre slávnostné odovzdanie ocenenia, ktoré Peti schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Za jej reprezentáciu, drinu pretavenú do úspechu a šírenie dobrého mena nášho mesta odovzdá Peti primátor Čestné občianstvo mesta Liptovský Mikuláš. Samozrejme, že šampiónka si nájde čas aj na autogramiádu, takže je sa na čo tešiť.

Liptovský dvor v centre

Námestie osloboditeľov v tento deň bude patriť aj ďalšiemu programu, ktorého ústrednou surovinou bude “obyčajný“ zemiak. To je však len povrchný pohľad, pretože zemiak je v Liptove základná surovina, ktorá bola stáročia zdrojom obživy obyvateľov a postupne sa z nej stala plodina, ktorá región charakterizuje. „Filozofiou tradičného zemiakového podujatia je prezentácia a pripomenutie si histórie zemiakov na Liptove v modernej dobe. Chceme aj mladšej generácii ukázať, ako to kedysi vyzeralo na pravom liptovskom dedinskom dvore. V tomto duchu preto aj zmeníme hlavné námestie,“ priblížila Soňa Višňovská, vedúca odboru rozvoja mesta.

Zavonia aj zachutí

Organizátori z radnice nachystali do programu aj moderovanú ukážku prípravy Liptovských drobov priamo na pódiu. Na mieste nebudú chýbať vychýrení liptovskí výrobcovia a predajcovia drobov z rodiny Tkáčovcov a Makovických. Takže na námestí bude možné ochutnať túto liptovskú dobrotu v rámci gastro zóny so stánkami, ktoré budú zamerané na predaj hotových pečených výrobkov, poznamenala šéfka rozvoja mesta Soňa Višňovská.

Podujatie v piatok trinásteho obohatia klasické sprievodné aktivity, ako je ukážka pestovateľov zeleniny či Miss Švábkafest, nebude chýbať ani obľúbená remeselná ulička a samozrejmosťou bude hudobná produkcia.

 

Autor: (Viktória ČAPČÍKOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Fest zemiakov na Liptove
Liptov je známy nielen bryndzou, ale aj zemiakmi. Podujatie Švábkafest bude v piatok 22. septembra v centre Liptovského Mikuláša venované práve im.
viac
20.10.2017
Tatranský kamzík prinesie množstvo amatérskych snímok aj workshopy
V poradí 26. ročník najstaršej slovenskej medzinárodnej tematickej súťaže Tatranský kamzík 2017 sa koná v týchto dňoch v Liptovskom Mikuláši. Podujatie prinesie okrem množstva zaujímavých amatérskych snímok aj workshopy určené nielen pre filmárov a študentov.
viac
25.12.2018
Cenu mesta udelia kolektívu a siedmim jednotlivcom
Jednému kolektívu a siedmim jednotlivcom udelí mesto Liptovský Mikuláš vyznamenanie za ich aktivity a prínos. Návrh na udelenie ceny mesta schválili liptovskomikulášski poslanci uplynulý týždeň na svojom poslednom riadnom zasadnutí v tomto roku.
viac
30.08.2021
Powerlifting Liptovský Hrádok usporiadal Slovenský pohár v mŕtvom ťahu
Powerlifting Liptovský Hrádok usporiadal Slovenský pohár v mŕtvom ťahu o cenu primátora Liptovského Hrádku. Na Borovej Sihoti sa uskutočnil počas soboty 28. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %