Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.10.2021 04:05

Deň komunálu v Rimavskej Sobote


Ilustračná snímka z podujatia. Zdroj: ZMOS.


Združenie miest a obcí Slovenska dnes v spolupráci so ZMO Gemera a Malohotnu organizovalo DEŇ KOMUNÁLU, ktorý sa uskutočnil v priestoroch Kultúrneho domu v Rimavskej Sobote.


Už tradične, ako na ostatných DŇOCH KOMUNÁLU sa diskusie orientovali na mimoriadne aktuálne témy z hľadiska miest a obcí. Prvou témou rokovania boli aktuálne informácie z oblasti sociálnych služieb, ktoré uviedla Božena Kováčová, starostka obce Janova Lehota a predsedníčka sociálnej sekcie Rady ZMOS. Po tomto vystúpení predstavil Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS predstavu modernizácie miestnej územnej samosprávy spolu s agendou Živý vidiek, ktorá patri medzi snemové priority. Aktuálne informácie z hľadiska aktivít Štátneho fondu rozvoja bývania predložil jeho generálny riaditeľ Tomáš Lamprecht. Po tejto téme bola mimoriadnou diskusiou sprevádzané téma eurofondov a situácia v rámci miestnych akčných skupín, s ktorou vystúpila Zuzana Špačeková, odborný expert Kancelárie ZMOS. Ďalší expert Kancelárie ZMOS, Xénia Domaracká, informovala o cieľoch pracovnej skupiny na zmeny vo fungovaní Štátneho fondu rozvoja bývania. Ekonomika, financovanie a návrh štátneho rozpočtu z hľadiska boli témou experta Kancelárie ZMOS Ladislava Adamoviča.

Po týchto témach sa účastníci sústredili na problematiku GDPR a kybernetickú bezpečnosť, ktorú predstavil Jakub Pavčík zo spoločnosti osobnyudaj.sk ktorá je partnerom ZMOS. Na podujatí sa tiež zúčastnili ďalší partneri ZMOS, zástupcovia PRIMA banky, KOMUNÁLNEJ POISŤOVNE aj spoločnosti SLOVNFAT.

Mimoriadny záujem sprevádzala neistota pri tvorbe rozpočtov pre budúci rok z hľadiska cien energií a tiež viacerých legislatívnych rizík, ktoré môže v budúcom roku navyšovať výdavky samospráv.

DEŇ KOMUNÁLU v Rimavskej Sobote viedol Marián Habovčík, predseda regionálneho združenia a starosta obce Lenka, spolu s Gabrielom Mihálym, členom Rady ZMOS a starostom obce Jesenské a Irenou Milecovou, členkou Rady ZMOS a primátorkou Tisovca. 

Autor: Zdroj: ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2021
BBSK plánuje investície v oblasti kultúry vo výške okolo 3,68 milióna eur
Nová stála expozícia v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici, pokračujúca obnova Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene a rekonštrukcia Robotníckeho domu v Rimavskej Sobote sú tri nosné investičné projekty.
viac
13.01.2021
BBSK zrekonštruuje Dom osvety v Rimavskej Sobote
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zrekonštruuje Dom osvety na Jesenského ulici v Rimavskej Sobote. Informovala o tom hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková, podľa ktorej kompletnou rekonštrukciou prejde celý objekt od divadelnej sály, cez šatne, toalety, kancelárske aj vstupné priestory.
viac
04.06.2021
DEŇ KOMUNÁLU v Zborove a Giraltovciach
Združenie miest a obcí Slovenska v stredu a vo štvrtok pokračovalo v podujatí DEŇ KOMUNÁLU. Aj tieto rokovania v regiónoch kopírovali mnohé problémy, s ktorými sa stretávajú mestá a obce naprieč krajinou.
viac
16.09.2021
Deň komunálu na Donovaloch
Deň komunálu Združenia miest a obcí Slovenska sa v utorok 14. septembra 2021 uskutočnil v spolupráci s banskobystrickým regionálnym združením obcí. Okrem diskusie ku konkrétnym témam zaznela aj všeobecná zhoda na úzkej spolupráci s iniciatívou malých obcí vo vzťahu k agende Živý vidiek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %