Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.07.2021 01:35

DEŇ KOMUNÁLU v ľubovnianskom regióne


Snímky zdroj: (ZMOS).


Aj napriek letným prázdninám Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v DŇOCH KOMUNÁLU. Vo štvrtok 8. júla sa podujatie uskutočnilo vďaka spolupráci s Ľubovnianskym regionálnym združením miest a obcí Slovenska.


Podujatie príhovorom otvoril predseda regionálneho združenia a starosta obce Šarišské Jastrabie Ľubomír Rešetár. Následne sa účastníci venovali problematike kybernetickej bezpečnosti a GDPR v réžii partnerov ZMOS zo spoločnosti osobnyudaj.sk Aj tohto rokovania sa zúčastnil generálny riaditeľ Štátneho fondu rozvoja bývania Tomáš Lamprecht spolu so zástupcom generálneho riaditeľa Borisom Cehlárikom. Ich vystúpenie sa týkalo oblasti úzkej spolupráce so ZMOS vrátane získavania informácií z aplikačnej praxe, ktorých odstránenie môže prispieť k záujmu ďalších samospráv o výstavbu nájomných bytov aj zariadení sociálnych služieb.

Pri téme venovanej modernizácii miestnej územnej samosprávy dominovali potreby malých obcí aj východiská pre rozvoj vidieka z hľadiska jeho potenciálu a prihraničia. Na túto tému plynulo nadväzovali eurofondy a skúsenosti samospráv s manažovaním miestnych akčných skupín. Účastníci podujatia preto boli informovaní o aktuálnych krokoch ZMOS v tejto agende a pri presadzovaní parametrov pre nastavenie nového programového obdobia. 

 

DEŇ KOMUNÁLU v ľubovnianskom regióne

 

V oblasti financovania samospráv konštatovali potrebu zlepšenia finančnej disciplíny štátu na úseku preneseného výkonu štátnej správy vrátane problémov týkajúcich sa zdaňovania rodinných domov využívaných na rekreačné účely.

 

DEŇ KOMUNÁLU v ľubovnianskom regióne

 

Pri problematike pozemkov, rovnako ako aj v téme odpadového hospodárstva účastníci informovali o vlastných skúsenostiach s nákladmi na odstraňovanie nelegálnych skládok na pozemkoch iných vlastníkov, prípadne štátu. Zároveň informovali o zvládaní nových povinností v rámci kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu, pričom vyjadrili spokojnosť s nastavením odpadového hospodárstva na úrovni staroľubovnianskej mestskej firmy EKOS, ktorá zabezpečuje spracovanie odpadov na úrovni regiónu.

V rámci agendy sociálnych služieb sa diskusia orientovala na pripravované legislatívne zmeny, hlavne v súvislosti s financovaním rôznych typov sociálnych služieb, pričom na rokovaní prevládala všeobecná zhoda spájať na úrovni ZMOS sociálnu agendu so zdravotníctvom, nakoľko ide o otázky dostupnosti a kvality konkrétneho typu verejných služieb orientovaných na obyvateľa.

Počas DŇA KOMUNÁLU dotknuté samosprávy informovali o priamych skúsenostiach a aplikačnej praxi aj v iných oblastiach, napríklad pri korekciách z eurofondov, kde samosprávy v súdnych sporoch úspešne obhajujú svoje rozhodnutia, ale aj s majetkoprávnym vysporiadaním pozemkov, čo dlhodobo paralyzuje koordinovaný rozvoj územia. 

 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2020
Predseda ZMOS sa v Šahách stretol so starostami
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger sa v utorok 25. augusta 2020 zúčastnil na zasadnutí Združenia obcí a miest Hontiansko Poipeľského regiónu, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Mestského úradu v Šahách.
viac
31.05.2021
DEŇ KOMUNÁLU v regiónoch košického kraja
Posledné pracovné dni posledného májového týždňa patrili podujatiu DEŇ KOMUNÁLU, ktorý Združenie miest a obcí Slovenska organizuje v spolupráci s regionálnymi ZMO.
viac
04.06.2021
DEŇ KOMUNÁLU v Zborove a Giraltovciach
Združenie miest a obcí Slovenska v stredu a vo štvrtok pokračovalo v podujatí DEŇ KOMUNÁLU. Aj tieto rokovania v regiónoch kopírovali mnohé problémy, s ktorými sa stretávajú mestá a obce naprieč krajinou.
viac
09.07.2021
Členovia RZMO Spiša sa stretli s expertmi ZMOS
Bohatý program čakal na účastníkov DŇA KOMUNÁLU, ktorý bol spoločným pracovným stretnutím členov Regionálneho združenia miest a obcí Spiša so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %