Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.11.2022 04:15

Cigaretové ohorky sú najčastejším voľne pohodeným odpadom


Ilustračná snímka.


Cigaretové ohorky, rôzne druhy plastov, papier, sklo a veľa iného sú ľudia ochotní nechať len tak v prírode. OZV ENVI - PAK pravidelne vo viacerých lokalitách naprieč Slovenskom analyzuje zloženie litteringu (voľne pohodeného odpadu).


Výsledky poslednej analýzy ukazujú, že práve cigaretové ohorky majú najväčšie zastúpenie vo voľne pohodenom odpade. Plastový odpad z PET fliaš, ktorý bol v minulosti v prírode častým druhom odpadu, klesol až na 7. miesto z 12 položiek.

Pred dvomi rokmi spustila OZV ENVI - PAK, ako iniciátor projektu Vezmi si ma, pravidelné analýzy voľne pohodeného odpadu. Začiatkom jesene tohto roka uskutočnila spomínaná organizácia zodpovednosti výrobcov, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí na Slovensku, ďalšiu analýzu. Odpad sa zbieral v 32 lokalitách na Slovensku (ako napríklad Kunovská priehrada, Žiar nad Hronom, Detva, banský náučný chodník v Kvetnici, Košice, Trnava, bratislavské mestské časti Vrakuňa, Lamač, Petržalka, Karlova Ves, Koliba, Prievoz, Trávniky, Dúbravka, Pezinok, Hodruša - Hámre, Nižná Boca, Sečovská Polianka, Slovenský Grob, Senec – Veľký Biel, Záhorie – vojenské lesy a ďalších) a následne bol roztriedený do 12 skupín.

Cigaretový odpad skokovo na prvej priečke

Výsledky tohtoročnej jesennej analýzy ukázali, že Slováci v prírode najviac vyhadzovali cigaretové ohorky, ktoré sa napríklad rozkladajú aj 15 rokov. Na nelichotivom druhom mieste skončili rôzne druhy plastov. Naopak, obaly z PET fliaš sa posunuli až na siedme miesto. “Od 1. januára 2022 na Slovensku zálohujeme okrem skla aj PET nápojové obaly a nápojové plechovky. V poslednej analýze je vidieť významný úbytok týchto dvoch druhov obalov v celkovo vyzbieranom odpade,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK s tým, že rôzne druhy plastov si v porovnaní s predošlými analýzami zachovávajú vyrovnané skóre nad 20 %. “Počet nápojových plechoviek klesol z takmer 21 % z celkového množstva vyzbieraného odpadu v prírode v roku 2020 na necelé 4 % a počet druhej zálohovanej komodity – PET fliaš z necelých 18 % na 5,3 %,” doplnila Kretter. Sklo sa podľa jej slov drží od roku 2020 na hodnotách okolo 6 %, aj keď v roku 2021 vykázalo dvojnásobnú hodnotu. Najväčším skokanom tohtoročnej analýzy je cigaretový odpad, ktorý z necelých 15 % v minulom roku podrástol na takmer 26 %.

Regionálne rozdiely vo voľne pohodenom odpade

Ako ukázali výsledky, rekordný podiel cigaretového odpadu (35,93 %) bol zaznamenaný na západnom Slovensku. “Na druhom mieste sú rôzne druhy plastov okrem PET fliaš (18,49 %), nasleduje iný odpad napr. textil, elektrospotrebiče, stavebný materiál, keramika, zmesový odpad (12,33 %) a papier (7,29 %),” priblížila Katarína Kretter. Rôzne druhy plastov (30,42 %) dominovali v strede našej krajiny pred nápojovými plechovkami (13,43 %) a cigaretovým odpadom (9,22 %). “V tomto prípade môže vysoké percento nápojových plechoviek súvisieť s tým, že do konca júna mohli obchody dopredávať obaly, ktoré ešte nepodliehali zálohovaniu,” vysvetlila Kretter. Na východe si smutné prvenstvo udržali rôzne druhy plastov (20 %), za nimi skončil iný odpad (14,22 %) a PET nápojové obaly (11,33 %).

Vplyv na zloženie litteringu malo aj zálohovanie

Podľa Kataríny Kretter ovplyvnili tento rok výsledky dva zásadné faktory. “Prvým je zavedenie zálohovania PET nápojových obalov a nápojových plechoviek, druhým je významné zvýšenie lokalít a počtu ľudí, ktorí sa na analýze podieľali. Preto aj výsledky tohtoročnej analýzy môžu vykazovať isté odchýlky oproti minulosti,” vysvetlila s tým, že v analýzach plánujú pokračovať. “Práve rôzne druhy plastov a cigaretový odpad, ktoré majú v litteringu významný podiel, sú komoditami, na ktoré sa ENVI - PAK už dlhšie zameriava pri vzdelávaní a osvete,“ doplnila Kretter. V rámci litteringu sa dajú okrem spomínaného nájsť aj veci ako ponožky, topánky či posteľné obliečky, nehovoriac naozaj o veľkom odpade. “Od roku 2025 sa má v obciach zo zákona zaviesť triedený zber textilu. Uvidíme, či nás čaká podobný scenár, ako so zavedením zálohovania, keď ubudli v prírode nápojové PET fľaše a plechovky. Triedený zber textilu tiež hádam prinesie viac čistoty do našej prírody,” dodala Kretter.

 

 

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2019
Vezmi si ma! Vyzývajú výrobcovia obyvateľov na boj s voľne pohodeným odpadom
Prieskum iniciovaný najväčšou organizáciou zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK zisťoval počas mesiacov júl a august, ako vnímajú situáciu s odpadmi slovenské mestá a obce.
viac
16.12.2021
Ako pristupovať k prevencii odhadzovania odpadkov na verejnosti
K prevencii pri predchádzaní odhadzovania odpadkov na verejnom priestranstve treba pristupovať diferencovane. Motivovať ľudí, aby neodhadzovali odpadky na zem, ťažko zvládnuť iba prijatím či nariadením zjednodušeného, univerzálneho, „všeriešiaceho“ predpisu či vyhlášky.
viac
21.12.2022
Ľudí občas treba postrčiť k dobrým veciam, pomáhajú aj behaviorálne techniky
Neraz sa v mestách a obciach pohoršujeme nad tým, prečo hádžu ľudia odpadky mimo koša, prečo hodia cigaretové ohorky len tak na zem, alebo prečo si napríklad ľudia nezjednodušia platenie miestnych daní a iných poplatkov prostredníctvom online platby.
viac
14.08.2023
Najčastejšie končia v prírode odhodené cigaretové ohorky a plastové obaly
Stále končí v prírode veľké množstvo odpadkov, ktoré namiesto do koša vyhodia ľudia len tak na zem. Najčastejšie tam podľa analýzy litteringu (voľne pohodeného odpadu), ktorú pravidelne robí OZV ENVI - PAK naprieč Slovenskom, končia cigaretové ohorky a rôzne druhy plastov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %