Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
22.05.2023 12:35

Bratislava: K reforme samosprávy sa vyjadriť nevie, pripomína podfinancovanie


Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy.


Mesto Bratislava sa zatiaľ k pripravovanej reforme územnej správy z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR vyjadriť nevie.


Magistrát však opätovne upozorňuje na nespravodlivé financovanie hlavného mesta a na jeho pretrvávajúce podfinancovanie. Uviedla to hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

"Z doteraz zverejnených informácií k reforme územnej správy, ktoré sú nedostatočné, sa v tomto štádiu zatiaľ vyjadriť nevieme," skonštatovala Schmucková.

Magistrát znova pripomína, že rozvoj Bratislavy závisí aj od prístupu vlády k hlavnému mestu. Poukazuje aj na legislatívne zmeny presadené koncom minulého roka voči samosprávam, ktoré rozpočet Bratislavy obrali o desiatky miliónov eur, čo si vyžiadalo úsporné opatrenia. "Roky upozorňujeme na nespravodlivé financovanie mesta, ktoré je stále podfinancované," poznamenala Schmucková. Pre mesto ako samosprávu je podľa nej dôležité, aby mohlo zabezpečovať kvalitné verejné služby a mať na to dostatočné prostriedky a kompetencie.

MV SR pripravuje návrh reformy verejnej správy. Zameraná má byť na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc. Východiská návrhu zatiaľ nie sú známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv. Reforma je podľa rezortu stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia nie je v pláne jej realizácia ani posunutie do legislatívneho procesu.

Návrh rezortu kritizovali už niektoré politické subjekty, ale aj Únia miest Slovenska. Považuje za nevyhnutnosť otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach. Súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci. Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia, nie čiastkového. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger vyhlásil, že reforma verejnej správy si vyžaduje čas a pri jej tvorbe by nemali vzniknúť chyby, ktoré by následne v praxi spôsobili nepríjemnosti. Verejnú správu by dal reformovať samosprávam, ak by mal tú kompetenciu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2020
Návrh reformy verejnej správy rozvíja aj možnosť zrušenia krajov, priznáva ÚMS
Reštrukturalizácia súčasnej podoby samosprávnych krajov a prechod ich kompetencií do agendy miestnej územnej samosprávy je jednou, no nie jedinou myšlienkou, ktorú obsahuje návrh reformy verejnej správy, pripravenej Úniou miest Slovenska (ÚMS).
viac
24.07.2020
Odkaz pre starostu – ktoré samosprávy boli úspešné?
Medzi ocenenými miestnymi samosprávami iniciatívy Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť „Odkaz pre starostu“ sú aj naši členovia. Ocenenia za riešene podnetov a komunikáciu s občanmi získala Žilina, Púchov, Prievidza, Dubnica nad Váhom, Bratislava-Vajnory, Ivanka pri Dunaji a Vajnory.
viac
26.11.2020
Len aby sme si neublížili
Na Slovensku stále častejšie počúvame o potrebe modernizácie samosprávy.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %