Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.12.2019 09:45

BBSK: Zmena cestovných poriadkov: Autobusy budú stáť na väčšom počte zastávok


Ilustračná snímka, zdroj: YouTube


Od 15. decembra 2019 začnú platiť na prímestských autobusových linkách SAD Zvolen a SAD Lučenec nové cestovné poriadky. Dôvodom je ich každoročná celoštátna zmena, ktorá reaguje na posuny časov odchodu vlakov. Banskobystrická župa ju však využila aj na viaceré úpravy v prospech cestujúcej verejnosti


 Cestujúci, ktorí využívajú verejnú autobusovú a železničnú dopravu, sa musia od nedele 15. decembra pripraviť na zmeny cestovných poriadkov. Tie sa týkajú aj väčšiny z 205 prímestských autobusových liniek SAD Zvolen a SAD Lučenec, v ktorých na dopravu vo verejnom záujme prispieva Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

Väčšina posunov je v rozmedzí od päť do dvadsať minút a reflektuje práve zmeny v cestovných poriadkoch vlakov či zreálňuje dĺžku trvania jazdy, napríklad v čase dopravnej špičky.

„Cestujúcim odporúčame, aby si čas odchodu jednotlivých spojov vopred overili, či už na internete alebo priamo na autobusových zastávkach, kde budú odchody spojov dopravcami aktualizované v najbližšej dobe. Vyhnú sa tak nepríjemným prekvapeniam, napríklad v podobe zmeškania spoja,“ povedal Miroslav Vyka, riaditeľ odboru verejnej dopravy Úradu BBSK.

Ako príklad uviedol spoj SAD Lučenec, ktorý premáva medzi Rimavskou Sobotou a Poltárom počas víkendov a štátnych sviatkov, s výnimkou Štedrého dňa, Prvého sviatku vianočného a Veľkonočnej nedele. Čas jeho odchodu sa od 15. decembra posunie o dvadsať minút skôr a z Rimavskej Soboty bude odchádzať už 15:55.

So skorším odchodom autobusu musia počítať aj cestujúci medzi Uzovskou Panicou a Rimavskou Sobotou. Spoj číslo 8, ktorý doposiaľ odchádzal o 7:08, bude od 15. decembra vychádzať zo zastávky Uzovská Panica, OcÚ už o 6:50.

„Zmeny sa dotknú aj ďalších spojov SAD Lučenec, s časovými posunmi treba rátať aj na mnohých linkách SAD Zvolen. Napríklad spoj zo Zvolena do Pliešoviec, ktorý premáva v dňoch školského vyučovania, bude mať odchod posunutý o desať minút skôr, teda z 6:35 na 6:25 a spiatočný spoj do Zvolena o 5 min skôr na 7:00 s možnosťou prestupu na spoj do Banskej Bystrice. Podstatná zmena čaká aj spoj zo Žiaru nad Hronom do Kremnice, ktorý doposiaľ premával v pracovné prázdninové dni z autobusovej stanice o 12:35. Po novom bude vychádzať v Žiari nad Hronom od nemocnice o 14:45 a nebude už stáť v Starej Kremničke, ani v Dolnej a Hornej Vsi,“ doplnil Miroslav Vyka.

Na základe požiadavky Mesta Hriňová dochádza k zrušeniu spojov do časti Snohy, naopak budú tri spoje pri jazde do časti Blato v dňoch školského vyučovania zachádzať k ZŠ s MŠ Krivec. Dochádza aj k zrušeniu neefektívneho zachádzania spojov liniek z Dolného Harmanca a Hronseku z autobusovej stanice na parkovisko na Mičinskej ceste v Banskej Bystrici.

Študenti gymnázia v Novej Bani ocenia posun odchodu spoja z Kľaku o 5 minút skôr na 6:00, aby mohli v Žarnovici prestúpiť na spoj zo Žiaru nad Hronom.

O desať minút skorší odchod spoja z Pohronskej Polhory, ktorý po novom vyrazí o 15:50, umožní cestujúcim v Brezne prestúpiť na vlaky do Banskej Bystrice a Margecian, čo sú len niektoré z vybraných zmien v cestovných poriadkoch.

V záujme lepšieho rozloženia večerných spojení medzi Zvolenom a Krupinou v čase medzi autobusovými spojmi s odchodmi o 20:05 a 22:25 bola upravená časová poloha vlaku Os 6044 do Krupiny o hodinu skôr, teda z 22:07 na 21:07. Cestujúci tak budú môcť prestúpiť do diaľkových vlakov R 845 z Bratislavy a R 347 z Ostravy prichádzajúcich do Zvolena pred deviatou hodinou.

Nové zastávky aj predĺženie spojov

Dobrou správou pre cestujúcu verejnosť v kraji je pridanie viacerých zastávok, či už úplne nových, alebo takých, okolo ktorých jednotlivé spoje doposiaľ len prechádzali. Župa tak zareagovala na požiadavky zamestnávateľov, starostov a samotných cestujúcich.

Ide napríklad o zastávku v banskobystrickej Kremničke pri budove spoločnosti TWD, kde budú zastavovať spoje linky do a z Hronseka, premávajúce popri čističke odpadových vôd. Na základe požiadavky Slovenskej pošty budú k zabezpečeniu obsluhy jej logistického centra všetky linky prechádzajúce po Lieskovskej ceste zastavovať na zastávke Lieskovec, požiarna zbrojnica (doposiaľ s názvom Zvolen, UNIOS).

„Spoje liniek premávajúcich z a do Brezna po Tisovskej ceste budú mať za účelom lepšej dostupnosti na vynútenej obchádzkovej trase doplnenú zastávku Brezno - Rázusova ulica, pričom dopravca v nových cestovných poriadkoch pristúpil tiež k zreálneniu jazdnej doby viacerých spojov. Dôvodom obchádzky je dlhodobá uzávera mosta na ceste I/72 v správe Slovenskej správy ciest na Kuzmányho ulici,“ doplnil Miroslav Vyka.

Cestujúci z južných okresov sa potešia predĺženiu spoja s odchodom z Rimavskej Soboty o 18:40 až do Poltára, namiesto konečnej v Hrnčiarskej Vsi. Zároveň tak pribudne nový spoj z Poltára do Hrnčiarskej Vsi s odchodom o 19:30.

Na bezbariérový autobus upozorní značka

V cestovných poriadkoch viacerých liniek pribudne označenie spojov, na ktorých je štandardne nasadzované vozidlo s bezbariérovým prístupom. „To uvítajú najmä seniori, mamičky s kočíkmi či ľudia na invalidnom vozíku. Budú si môcť prehľadne a jednoducho vybrať spoj, do ktorého pre nich nebude problém nastúpiť,“ uzavrel Miroslav Vyka.

Autor: (ts-bbsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2020
Od 2. apríla budú v BBSK autobusy premávať v režime Sobota Plus
Autobusové linky prímestskej autobusovej dopravy, ktoré prevádzkuje SAD Zvolen a SAD Lučenec, budú v Banskobystrickom kraji premávať od štvrtka 2. apríla v upravenom režime Sobota Plus. Zredukovanie počtu spojov patrí k ďalším opatreniam pred šírením nového koronavírusu.
viac
29.10.2020
Od 1. novembra budú prímestské spoje premávať v rozšírenom prázdninovom režime
Aktuálne platné protipandemické opatrenia zapríčinili pokles počtu cestujúcich v prímestských autobusoch približne o štvrtinu. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) preto od nedele 1. novembra pristupuje k úprave cestovných poriadkov.
viac
13.12.2021
Veľká zmena cestovných poriadkov v BBSK
Od nedele 12. decembra 2021 začali platiť na prímestských autobusových linkách na území BBSK nové cestovné poriadky. Dôvodom je zapracovanie požiadaviek verejnosti, samospráv, dopravcov a župy, za účelom zefektívnenia prímestskej dopravy v prospech cestujúcej verejnosti.
viac
11.02.2022
Banskobystrická župa vyhodnotila veľký tender na dopravcov
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) má za sebou veľký medzinárodný tender na autobusových dopravcov, ktorí budú počas desiatich rokov zabezpečovať služby prímestskej autobusovej dopravy v kraji. 
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %