Ilustračná snímka.
Po roku od spustenia výzvy pre regionálnych farmárov a poľnohospodárov, s ktorou prišiel Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), sú prvé lokálne produkty o krok bližšie k stolom v školských jedálňach a zariadeniach sociálnych služieb.
Župa týmto krokom podporila i vznik pracovných miest, v novo-registrovaných sociálnych podnikoch doposiaľ našlo prácu 19 ľudí, z toho väčšina znevýhodnených.
Dostať do jedálnička žiakov stredných škôl a klientov zariadení sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je župa, čerstvé lokálne potraviny a podporiť zamestnávanie znevýhodnených v sociálnych podnikoch. To boli dva ciele, s ktorými Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spustil koncom roka 2020 výzvu, zameranú na farmárov a poľnohospodárov.
Dnes, po roku príprav, podpory, poradenstva a odstraňovania legislatívnych bariér, sú čerstvé lokálne potraviny len krok od stolov v jedálňach týchto zariadení. V týchto dňoch spúšťa kraj v rámci zriadeného dynamického nákupného systému výzvy na predloženie ponúk na jednotlivé kategórie potravín. V rámci nich predložia uchádzači formou elektronických katalógov ponuku na dodávanie potravín do okresov, ktoré vedia obhospodáriť.
Prvá vlna zmlúv s farmármi a poľnohospodármi sa bude uzatvárať na obdobie fyzických dodávok od februára do júna tohto roku. Následne kraj pripraví a spustí ďalšie výzvy na obdobie do konca roka 2022.
„Chceme, aby mali do tejto výzvy šancu prihlásiť sa naozaj všetci, ktorí ani v dnešnej neľahkej dobe nezanevreli na poctivú prácu na poliach a chov zvierat. Obstarávať plánujeme pravidelne dvakrát ročne, aby bola zabezpečená sezónnosť produktov. Po okresoch sme výzvy rozdelili preto, aby mali šancu aj farmári a poľnohospodári, ktorých produkcia by nepokryla celý kraj. V apríli – máji vyhlásime ďalšie výzvy, na obdobie od júna do konca tohto roka,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.
Potraviny pre takmer 50 zariadení
Potraviny od lokálnych producentov plánuje kraj v tejto chvíli dodávať do 47 organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
„Od lokálnych producentov by sme radi nakupovali ovocie a zeleninu, zemiaky, mliečne výrobky, bravčové a hovädzie mäso, mäsové výrobky, hydinu a vajcia. Ak všetko pôjde podľa plánu a verejné obstarávania budú úspešné, prvé potraviny by mohli dodať už na konci februára,“ doplnil podpredseda BBSK a iniciátor výzvy Ondrej Lunter.
Pre ilustráciu, šesť organizácií v okrese Banská Bystrica bude na štyri mesiace od februára do júna potrebovať 24 ton zemiakov, osem ton bieleho jogurtu, tri tony jabĺk, tri tony bravčového mäsa či 10-tisíc kusov vajec.
„Ide o objemy, ktoré sú pre farmárov zaujímavé a ktoré sú zároveň schopní vyprodukovať. Našim cieľom je vytvoriť pre nich stabilné odbytištia a našim deťom a seniorom ponúknuť zdravé a čerstvé potraviny, dopestované na Slovensku,“ povedal Ondrej Lunter.
Práca pre znevýhodnených
Okrem podpory farmárov a dodávky čerstvých lokálnych potravín do kuchýň a jedální, má výzva Banskobystrického samosprávneho kraja aj ďalší rozmer.
„Špecialisti na sociálnu ekonomiku Rozvojovej agentúry BBSK venovali obrovské množstvo času práci s farmármi a poľnohospodármi, ktorých o výzve nielen informovali, ale zbierali tiež údaje o ich produkcii a pomáhali im so zakladaním sociálnych podnikov. Vďaka tomuto úsiliu doposiaľ vzniklo osem nových sociálnych podnikov a dve chránené dielne na území kraja, ktoré dali prácu 19 ľudom, z toho desiatim znevýhodneným,“ uzavrel Ondrej Lunter.