Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.04.2020 09:25

Bratislava spúšťa testy seniorov i personálu v zariadeniach


Ilustračná snímka: (int).


Mesto Bratislava prijalo sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov. Má vypracované krízové plány, vytvorené karanténne i infekčné priestory.


Magistrátu však chýbajú zo strany štátu jednoznačné postupy v otázke testovania seniorov v zariadeniach na ochorenie COVID-19. V piatok o tom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým, že už nemôžu čakať na štát a rozhodli sa začať testovať klientov i personál vo svojich zariadeniach po vlastnej línii. Pomohli k tomu aj súkromné firmy, ktoré mestu darovali 1500 testov.

Vallo tvrdí, že najväčší chaos a rozporuplné informácie zo strany vlády prichádzajú v súvislosti s testovaním na COVID-19. „Stále nemáme od štátu jasné inštrukcie. My však už nemôžeme čakať a máme premyslené cielené testovanie. Začíname v týchto dňoch. Testovanie môže znížiť riziko nákazy o 30 až 40 percent,” skonštatoval primátor. Poukázal na situáciu z uplynulých dní, keď v dvoch mestských zariadeniach pre seniorov zaznamenali u niektorých klientov zvýšenú telesnú teplotu. „Neboli sme schopní ich s pomocou štátu otestovať. Museli sme si poradiť sami a pacientov sme dali otestovať,” uviedol. Tieto zariadenia dali do karantény a personál v službe zostal v práci, až kým neprídu výsledky testov. Vallo podotkol, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR hlavné mesto informoval, že nevie zabezpečiť mobilný odber ležiacim pacientom priamo v zariadeniach.

Aby mohlo hlavné mesto testovať seniorov i personál v zariadeniach po vlastnej línii, už zaškolilo aj zdravotné sestry, aby mohli robiť stery. „Testovať budeme sami podľa protokolu a spôsobu, ktorý máme aj s pomocou epidemiológa pripravený,” poznamenal Vallo s tým, že testovaní nebudú všetci seniori a personál v zariadeniach, ale tí, u ktorých je podozrenie na COVID-19.

Hlavné mesto už pripravilo aj karanténne priestory v zariadeniach opatrovateľskej služby na Sekurisovej a na Konvalinkovej ulici. „Máme pripravené aj izolačné zóny, kde budú okamžite presunutí klienti s podozrením na COVID-19. Každé zariadenie má krízový plán,” deklaruje Vallo. Bratislava ešte pred prvým potvrdeným prípadom nákazy na Slovensku v zariadeniach pre seniorov prijala sériu opatrení, napríklad tam obmedzila návštevy, skupinové aktivity, zabezpečila ochranné prostriedky, preškolila personál, zmenila režim vychádzok a prijímania nových klientov či klientov prichádzajúcich z nemocníc. Seniorom i personálu sa na dennej báze meria telesná teplota a prijali sa aj ďalšie opatrenia.

„V troch menších zariadeniach zvažujeme prejsť na týždennú rotáciu služieb opatrovateliek. Opatrovateľky budú týždeň vkuse v zariadení, bez toho, aby vyšli von,” podotkol primátor. Táňa Sedláková z bratislavskej mestskej sekcie sociálnych služieb tvrdí, že mesto je pripravené v zariadeniach zamedziť možnosti vzniku nákazy, ale nachystané je aj na situáciu, ak by sa tam COVID-19 potvrdil. „Máme presné protokoly postupu. No nebudeme to schopní zabezpečiť v momente, ak nám regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) nebude deň dvíhať telefón, ako sa stalo vo štvrtok (16. 4.). Boli sme odkázaní sami na seba,” poznamenala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2020
Bratislava prijala pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia
Mesto Bratislava prijalo pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia, ktoré sa týkajú MHD, posilnenia hliadok mestskej polície na často navštevovaných miestach, zintenzívnenia informačnej kampane, ale aj seniorov, či ľudí bez domova. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.
viac
18.04.2020
Ján Lunter: Opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb sú prísne
V zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja je spolu tridsať pobytových zariadení sociálnych služieb. O viac ako 2700 klientov sa tu stará 1564 zamestnancov, ktorí dodržiavajú prísne protiepidemiologické opatrenia.
viac
30.06.2020
Mimoriadna situácia na Kysuciach
U jednej z pracovníčok Centra sociálnych služieb Horelica v Čadci sa potvrdila nákaza novým koronavírusom. Vzhľadom na rastúci počet ochorení COVID-19 v kysuckom regióne preto župa obnovila prísne bezpečnostné opatrenia.
viac
06.10.2020
Žilinská župa sprísňuje opatrenia na ochranu najzraniteľnejších skupín
Žilinský samosprávny kraj sprísňuje opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb. Včerajším dňom začal platiť plošný zákaz návštev, zatvárať sa budú aj ambulantné služby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %