Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
06.04.2020 11:10

Bratislava prijala pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Bratislava prijalo pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia, ktoré sa týkajú MHD, posilnenia hliadok mestskej polície na často navštevovaných miestach, zintenzívnenia informačnej kampane, ale aj seniorov, či ľudí bez domova. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.


Magistrát viac zintenzívňuje informačnú kampaň na obľúbených miestach Bratislavčanov, ako je dunajská hrádza, Železná studnička, Koliba, Kamzík, nábrežie, Sad Janka Kráľa či Devín. „Jej hlavným posolstvom je, že 'Na týchto miestach nás musí byť menej!' Prosíme Bratislavčanov, aby zvážili vstup na tieto miesta, prípadne radšej zvolili iné, menej frekventované lokality. Ak sa tu predsa len rozhodnú tráviť voľný čas, tak s rúškom a dodržiavaním bezpečného odstupu od ďalších návštevníkov,” uviedol Bubla.       

Okrem nových informačných tabúľ s jasnými pokynmi budú na tieto miesta dozerať hliadky mestskej polície, ktoré mesto výrazne pre tento účel posilňuje. Samospráva v prípade potreby požiada o súčinnosť štátnu políciu. Mesto tak reaguje na udalosti z posledných dní, keď pekné počasie vylákalo na dunajskú hrádzu či na Železnú studničku veľké množstvo ľudí. Fotografie preplnenej hrádze i množstva áut na parkovisku pri Partizánskej lúke sa objavili na sociálnych sieťach i v médiách.      

Hlavné mesto pred časom spustilo telefonickú infolinku pre seniorov, ktorá funguje od 8.00 do 17.00 h každý deň a poskytuje pomoc a poradenstvo. Na senior linku najnovšie pribudnú psychológovia v časoch medzi 13.00 a 17.00 h v pondelok až piatok. „Seniorom budú pomáhať zvládať stres a nával informácií. Ak operátor na linke vyhodnotí u volajúceho takúto potrebu, prepojí ho na psychológa,” spresnil Bubla.       

Magistrát v spolupráci s armádou zabezpečili pre ľudí bez domova prvé tri "hygienické stanice" v meste, konkrétne na Námestí hraničiarov v Petržalke, vo Vrakuni pri bytovom dome známom ako Pentagon a na Námestí SNP. „Ide o cisterny s pitnou vodou napojené na žľaby. Opatrenie má pomôcť, aby ľudia bez domova mali zabezpečený prístup k pitnej vode a k základnej hygiene,” vysvetlil Bubla.      

Ďalšie opatrenia pre nový koronavírus prijíma aj Dopravný podnik Bratislava. Nové oznamy na vozidlách MHD a zastávkach budú vyzývať na dodržiavanie bezpečného odstupu cestujúcich vo vozidlách MHD, aby cestujúci obsadzovali iba sedadlá pri okne. O opatreniach budú informovať aj akustické hlásenia vo vozidlách. „DPB naďalej pokračuje v každodennej dezinfekcii vozidiel. Navyše, každý vodič dostal dezinfekciu na madlá a bol vydaný pokyn, aby aspoň jedenkrát počas služby vodič tieto madlá vyčistil dezinfekčným prostriedkom. Nad rámec tohto budú vytvorené špeciálne služby, ktoré zabezpečia dezinfekciu vozidiel v premávke na konečných zastávkach,” podotkol hovorca Bratislavy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2020
Z piva začali v Piešťanoch vyrábať dezinfekčný prostriedok
V pálenici v Piešťanoch začali popri klasickej výrobe destilátov vyrábať dezinfekčný prostriedok z piva, ktoré im darovali malé pivovary v regióne.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
18.04.2020
Bratislava spúšťa testy seniorov i personálu v zariadeniach
Mesto Bratislava prijalo sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov. Má vypracované krízové plány, vytvorené karanténne i infekčné priestory.
viac
15.05.2020
Viaceré mestské časti pristúpili k otvoreniu detských ihrísk a parkov
Niektoré bratislavské mestské časti začínajú po uvoľnení protiepidemiologických opatrení súvisiacich s novým koronavírusom s otváraním detských ihrísk a parkov. Sú však aj také samosprávy, ktoré k takémuto kroku zatiaľ nepristupujú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %