Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.03.2022 02:25

Banská Belá obnovila zbrojnicu a prestavala dom turistov na komunitné centrum


Obecný úrad v Banskej Belej.


Rekonštrukcia hasičskej zbrojnice a prestavba niekdajšieho domu turistov na komunitné centrum boli dve najväčšie investície obce Banská Belá v okrese Banská Štiavnica v uplynulom roku. Obe stavby financovali z externých zdrojov.


„Na hasičskú zbrojnicu sme získali dotáciu 30 000 eur z Ministerstva vnútra SR. Prestavba domu turistov na komunitné centrum stála 52 371 eur s DPH, pričom 90 percent tvoril príspevok Miestnej akčnej skupiny Zlatá cesta,“ povedal starosta Branislav Babirád. Komunitné centrum skolaudovali v tomto roku.

Podľa starostu najviac peňazí ale vynaložili v rokoch 2018 až 2020 na celkovú revitalizáciu verejných priestranstiev, ktorá bola rozdelená na tri etapy. „V prvej sme vynovili dolné námestie, v druhej sa zrekonštruovali verejné oddychové zóny a autobusové zastávky a v tretej sa zrevitalizovalo horné námestie pri hasičskej zbrojnici,“ priblížil postup prác. Obec to vyšlo na 638 644 eur s DPH. Celú investíciu pritom financovali z vlastných zdrojov.

Samospráva popritom vynakladá každý rok viac ako 60 000 eur na obnovu miestnych komunikácií, ktorých spravuje asi 7,5 kilometra. Tento rok by okrem opravy ciest chceli začať aj s prípravou projektu výstavby domova dôchodcov a opravou mosta pri Via Bella, ktorý je v havarijnom stave. „V základnej škole s materskou školou by sme chceli tiež zrealizovať prechod na alternatívne zdroje vykurovania. Je to projekt za 540 000 eur, ktorý by mal v škole zabezpečiť vykurovanie a ohrev vody z geotermálnych zdrojov,“ pripomenul Babirád.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.11.2018
Mesto získalo dotáciu na výstavbu komunitného centra z fondov EÚ
Mesto Spišská Belá získalo nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie v rámci operačného programu Ľudské zdroje vo výške viac ako 330.000 eur na výstavbu komunitného centra. To by malo podľa primátora Štefana Bieľaka vyrásť v areáli bývalej kolkárne na Tatranskej ulici.
viac
11.11.2019
Obnovili zbrojnicu, stavajú komunitné centrum, problémom je však hlavne voda
V Rykynčiciach v okrese Krupina obnovili hasičskú zbrojnicu, pracujú aj na premene vlastného objektu na komunitné centrum. Na vysoké spolufinancovanie vodovodu momentálne zdroje nemajú.
viac
03.03.2020
Mesto vybuduje vďaka eurofondom nové komunitné centrum
V podtatranskom mestečku Spišská Belá začnú čoskoro s výstavbou komunitného centra. Zámer schválili tamojší poslanci ešte v máji 2018.
viac
16.09.2023
Komunitné multifunkčné centrum otvorí svoje brány pre verejnosť
Komunitné multifunkčné centrum (KOMUCE) v Banskej Bystrici otvorí svoje brány pre verejnosť. Určené to je pre všetkých obyvateľov, ktorí majú záujem dozvedieť sa o činnosti a možnostiach jeho využitia. TASR o tom informoval Miroslav Strelec z tlačového oddelenia mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %