Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
11.11.2019 05:10

Obnovili zbrojnicu, stavajú komunitné centrum, problémom je však hlavne voda


Rykynčice, ilustračná snímka Wikipedia


V Rykynčiciach v okrese Krupina obnovili hasičskú zbrojnicu, pracujú aj na premene vlastného objektu na komunitné centrum. Na vysoké spolufinancovanie vodovodu momentálne zdroje nemajú.


Obec na rekonštrukciu asi 50-ročnej budovy získala 27.400 eur z Ministerstva vnútra SR a sama ešte na ďalšie stavebné úpravy vynaložila zhruba 15.000 eur. Nové hasičské vozidlo, ktoré tamojší dobrovoľní hasiči získali predvlani od štátu, tak dostalo adekvátnu ochranu.       

V dedine približne s 270 obyvateľmi evidujú až 50 dobrovoľných hasičov, z toho desať je aktívnych, pripravených kedykoľvek zasiahnuť. "Dobrovoľný hasičský zbor často zasahuje pri požiaroch na okolitých poliach, v lese, ale aj v samotnej obci," uviedla starostka Eva Nemčovská. Až do roku 2017 používali pri svojej práci len starú striekačku. "Nové Iveco a protipožiarny vozík im pri práci veľmi pomáhajú," doplnila.       

Obecná samospráva aktuálne pracuje aj na premene vlastného objektu na komunitné centrum. Pôdohospodárska platobná agentúra jej na tento projekt schválila 148.000 eur. "Ďalšími zhruba 15-tis. eurami prispeje aj obec," dodala starostka.       

Objekt by mal byť stavebne dokončený do konca tohto roka a od jari by sa v ňom mala rozbehnúť komunitná činnosť. "Slúžiť bude všetkým obyvateľom obce, prioritne však našim dôchodcom, ktorých je, čo sa počtu týka, najviac," pripomenula Nemčovská.         

Státisíce eur z eurofondov alebo od štátu a desaťtisíce z vlastného rozpočtu treba ešte obci na dokončenie rekonštrukcie vodovodu. Doteraz sa zrealizovala len prvá etapa, no podľa projektu sa majú urobiť ešte ďalšie štyri.       

Ešte v roku 2011 získala obec 100-tis. eur z Envirofondu na prvú etapu rekonštrukčných prác. Za túto sumu vymenili hlavné potrubie vodovodu v dĺžke asi jeden kilometer od vodojemu po začiatok dediny.       

O dofinancovanie stavby vodovodu v obci sa miestna samospráva pokúšala v ďalších rokoch, projekt však podporu na Envirofonde už nezískal. "Tento rok sme žiadosť už ani nepodávali. Okrem iného nás odrádzalo aj vysoké spolufinancovanie, na ktoré momentálne nemáme," uviedla starostka Eva Nemčovská.       

Obec začala mať problémy s vodou po roku 2000. Voda z neďalekého vodojemu prichádzala totiž do domácností vodovodným potrubím značne znečistená. Okrem toho mala pre vysoké straty v popraskaných rúrach aj slabý tlak.       

Podľa starostky sa čistota vody po výmene hlavného potrubia čiastočne zlepšila. Pre celkovú spokojnosť je však potrebné vymeniť celé potrubie v samotnej obci v dĺžke niekoľkých kilometrov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2017
Samospráva chce zrekonštruovať Komunitné centrum na Šobove
Banskoštiavnická samospráva plánuje zrekonštruovať Komunitné centrum, ktoré svoje aktivity vyvíja v lokalite Šobov, kde žije početná rómska komunita.
viac
03.06.2020
Ikonický "Vihorlat" dostane novú podobu
Jedna z emblematických budov na Námestí slobody v Humennom sa po rokoch dočká rekonštrukcie. "Vihorlat", starším ročníkom známy aj ako "u Sodomku", získa v prvej fáze svojej rekonštrukcie novú fasádu, okná i strechu. Z chátrajúcej budovy má vzniknúť spoločensko-kultúrne centrum.
viac
12.11.2020
Svidník chce do konca roka stihnúť rekonštrukciu viacerých úsekov ulíc
Z hľadiska plánovania a realizácie investičných aktivít je rok 2020, ktorý poznačila pandémia nového koronavírusu, veľmi náročný. Napriek tomu sa mestu podarilo zrealizovať viaceré projekty.
viac
27.10.2021
V Myjave opravia prestupné bývanie a komunitné centrum za viac ako milión eur
V meste Myjava sa uskutoční rekonštrukcia prestupného bývania a komunitného centra na Trokanovej ulici. Vyplýva to zo zverejnených údajov vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %