Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.10.2020 10:00

Analýza systému vnútornej kontroly v mestách a obciach


Výrez z banneru.


Najvyšší kontrolný úrad vypracoval analýzu systéme vnútornej kontroly zabezpečovanej hlavným kontrolórom. Z analýzy národnej autority pre externú kontrolu vyplýva odporúčanie pre reformu samosprávy, ktorá zabezpečí efektivitu vnútornej kontroly v mestách a obciach.


Viac ako dve tretiny zo všetkých miest a obcí na Slovensku nemajú dostatočne zabezpečenú kontrolu svojho fungovania. Vyplýva to z analýzy Najvyššieho kontrolného úradu SR o systéme vnútornej kontroly zabezpečovanej hlavným kontrolórom. Až 77 z nich pracuje pre štvrtinu všetkých miestnych samospráv v krajine. Nemajú tak dostatok času na kvalitnú prácu. Národná autorita pre externú kontrolu preto odporúča komplexnú reformu samosprávy, ktorá zabezpečí efektivitu vnútornej kontroly v mestách a obciach.

Na Slovensku je viac ako 1500 kontrolórov samospráv, ktorí majú dohliadať na dodržiavanie predpisov a hospodárnosť fungovania obcí a miest. Majú byť predĺženou rukou zastupiteľstva, nie podriadenými starostu či primátora.

Bližšie informácie sa dočítate TU.

 

hlavni-kontrolori-infografika.png

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
Kamery - využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred odberným miestom
Kamery obcí a miest a ich prípadné využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred testovacím odberným miestom pri plošnom testovaní – usmernenie.
viac
13.04.2021
ZMOS začína s analýzou PPP v komunále
Združenie miest a obcí Slovenska má vytvorený expertný tím, ktorý sa najbližších šesť mesiacov bude venovať analýze PPP z hľadiska využitia v mestách a obciach.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
10.08.2021
Letné štúdio 2021 s MuMap tímom
V ďalšej časti Letného štúdia 2021 Vám tím aplikácie MuMap - interaktívnej mapy Slovenska s aktuálnymi zisteniami Najvyššieho kontrolného úradu v mestách a obciach - predstaví aktuálne vylepšenia a zdokonalenia aplikácie vo viacerých smeroch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %