Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.07.2021 03:15

Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) sklo?


Ilustračná snímka.


Po niekoľkoročných skúsenostiach s triedením odpadov sa v seriáli pokúsime zjednodušene zhodnotiť, ako sa obyvateľom Slovenska darí triediť komunálne odpady (KO) v tej-ktorej komodite, respektíve zopakovať základné kroky ohľadne tohto postupu.


Začíname sklom. Medzi jeho výrazné výhody oproti ostatným obalovým i neobalovým výrobkom patrí, že nevratné sklo možno do obehu vrátiť 15 i viackrát. „Obce, s ktorými spolupracujeme, dosahujú jeho vysoké percentá pri triedení,“ konštatuje Katarína Kretter zo spoločnosti ENVI - PAK. „Pohybuje sa nad 80 percent, pričom každý rok rastie. Takisto sa každý rok znižuje percento skla končiaceho na skládkach, a už od roku 2017 nepresahuje číslo 1. V ostatných OZV je situácia s triedením skla a následne s jeho ďalším pomerne jednoduchým spracovaním v nový sklenený výrobok podobná.“

Zelený kontajner: Čo doň patrí?

a, Nevratné obaly zo skla, ktoré obchody naspäť nepreberajú. Teda fľaše z alkoholických i nealkoholických nápojov (piva, vína, minerálok, sirupu, oleja), sklenené poháre na pitie, nádobky zo zaváranín či iného druhu spracovaných potravín atď., sklené črepy.

b, Menšie množstvá tabuľového skla (väčšie množstvo patrí na zberný dvor).

Pred vhodením fliaš i sklenených nádob do kontajnera sa považuje za optimálne zbaviť ich nesklenených častí: uzáverov či vrchnákov, fólií, plastových súčastí a podobne. Samozrejme, iba pokiaľ je to vo vašich schopnostiach či zdravie neohrozujúcich možnostiach. Napokon, aj keď sa vám to nepodarí, vytriedený odpad prejde prebierkou ešte pred spracovaním.

Čo do zeleného kontajnera nepatrí?

a, Autosklo, zrkadlá, keramika, porcelán, drôtené, pozlátené či pokovované sklo, plexisklo, lepené sklo, varné sklo, borosilikátové sklo, z ktorého sa vyrábajú fľaše odolnejšie voči rozbitiu.

b, Obrazovky, žiarovky, prípadne ďalšie sklené súčasti elektroodpadu či iného druhu odpadu.

Všetky spomínané druhy skla patria na zberné dvory (zberné miesta).

Poznámka: Vratné fľaše odneste do obchodu. Sú zálohované, po vymytí a očistení ich opäť naplnia. Vyjde to lacnejšie i ekologickejšie ako spracovanie (recyklovanie) odpadového skla, ktoré by absolvovali, keby ste ich vhodili do zeleného kontajneru.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.08.2020
Obec Čečejovce svojpomocne zriadila zberný dvor
Eliminovať čierne skládky vo svojom katastri chce obec Čečejovce v okrese Košice-okolie prostredníctvom zberného dvora, ktorý zriadila. Otvorili ho v polovici júna, odvtedy z neho vyviezli 12 veľkoobjemových kontajnerov odpadu.
viac
20.04.2021
Triediť treba i rolky od toaletného papiera či obaly od vajíčok a pizze
Papier, ktorý je veľmi často používaným materiálom, nie je donekonečna recyklovateľný ako sklo a kovy.
viac
26.07.2021
Aj prázdne obaly od liekov či korenín možno vytriediť
Aj prázdne blistre od liekov či obaly od korenín možno recyklovať. Naopak, do triedeného zberu nepatria špinavé vreckovky, plienky či infekčný odpad.
viac
04.08.2021
Seriál: Ako triedime (pripravujeme k recyklácii) papier?
Odborníci tvrdia, že podľa súčasných možností dokážeme väčšinu správne vytriedeného papiera recyklovať minimálne 4-5 krát, maximálne 7-8 krát. Z recyklátu sa opätovne vyrábajú napríklad noviny, kuchynský, toaletný papier, škatuľové kartóny, kartóny na vajcia, papierové tašky, kancelársky papier atď.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %