Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.11.2016 07:00

Do ktorého kontajnera s týmto...­?


Príklady odpadov, pri ktorých môžete mať pochybnosti, ako ich triediť.


Vyfotografoval som sedem rôznych druhov odpadov, pri ktorých som si nebol istý, do ktorého kontajnera triedeného odpadu ich vhodiť. Obrátil som sa na odborníkov z radov OZV ENVI - PAK.


Čistič upchaných odtokov vody. Bolo mi jasné, že 96-percentnú kyselinu sírovú treba do poslednej kvapky vyliať do vodovodného odtoku (čistenie) a až potom fľašu vypláchnuť. Ale je to obal vhodný do kontajnera s plastmi? Z návodu nezmúdriete: Zlikvidovať v súlade s predpismi.

Odborník:

Plastov poznáme rôzne druhy, napríklad polyvinilchlorid (PVC), polyester (PES), polypropylén (PP), polystyrén (PS), najznámejším je polyetyléntereftalát (PET), z ktorého sú vyrábané PET fľaše na nápoje. Každý je určený na niečo iné. Napr. polyetylén vysokej hustoty (LDPE), aký je na obrázku, sa väčšinou používa na kozmetiku a čistiace prostriedky. Všetky tieto plasty patria do triedeného zberu. Na triediacej linke sú ďalej roztrieďované podľa materiálov a farieb. Teda aj spomínaná fľaša, pokiaľ je už prázdna a čistá. Kyselinu a iné chemikálie však radšej nelejte do odtoku, odovzdajte ju na zberný dvor, kde zabezpečia jej likvidáciu. Obaly z práškov a čistiacich prostriedkov sú v poriadku, pozor však na obaly z nebezpečných látok a farbív, tie nepatria do triedeného zberu.

 

Vojenská knižka, novinársky preukaz. V novej ére sa dávno stali zbytočnými. Patria do kontajnera s papierom alebo treba oddeliť tvrdé dosky?

Odborník:

Všeobecne platí, že dosky a väzby kníh či preukazov bývajú tvrdené rôznymi lepidlami, ktoré by recyklácii mohli skôr uškodiť. Preto je lepšie ich od ostatného papiera oddeliť a hodiť do zmesový komunálneho odpadu.

 

Obaly po liekoch. Medzi plasty?

Odborník:

Ak obaly obsahujú zvyšky starých liekov, patria naspäť do lekárne, kde vám ich bezplatne odoberú a odošlú na likvidáciu. Prázdne plastové a sklenené fľašky, napríklad zo sirupov a iných liečiv, vhoďte do farebných kontajnerov na triedený zber. Problematické sú blistre z liekov, ktoré sú tvorené z plastov a potiahnuté hliníkovou vrstvou, ktorá sa vo väčšine prípadov nedá oddeliť. Tieto patria do zmesového komunálneho odpadu.

 

Puzdro na okuliare. Je to plast, nie je?

Odborník:

Väčšina puzdier na okuliare býva zložená z viacerých materiálov, napr. potiahnuté látkou, ktoré sú od seba neoddeliteľné, takže to je rovnaký prípad ako u blistrov z liekov. Ak by ste našli čisto plastové a už nepoužiteľné puzdro, samozrejme, vhoďte ho do žltého kontajnera. Tu platí zásada, radšej si kúpiť jedno dobré puzdro a používať ho viacej rokov, než tvoriť odpad z nekvalitných krátkodobých materiálov.

 

Banánová šupka. Sám nekompostujem, ale suseda sa do balkónového kompostovania pustila. Z času na čas jej nechám zvyšky zeleniny, ovocia, kvetín v igelitke pred dverami – tak sme sa dohodli. Je správne dávať šupku z banánu do kompostéra?

Odborník:

Pokiaľ ide o banán z bioobchodu, vtedy je banánová šupka vhodná na kompostovanie. Mnohokrát však býva napustená chemikáliami, ktoré by práve kompostu mohli uškodiť. Tu sa aj názory odborníkov na kompostovanie banánov líšia. V niektorých regiónoch krajín EÚ je dokonca zakázané hádzať banánové šupky medzi bioodpad.

 

Obal z tresky v majonéze. Celofánový vršok odtrhnúť, šup s ním medzi kovy a iba s vyumývaným spodkom medzi plasty?

Odborník:

Záleží od obce, v ktorej sa nachádzate. V niektorých mestách a obciach je povolený zber kovov a plastov do jedného kontajnera. Pracovníci na triediacej linke ich potom roztriedia. Základ je čítať štítky na smetných nádobách, kde je popis, čo kam patrí. Obaly od potravín by sme mali pred vhodením do žltého kontajnera jemne vypláchnuť, aby neobsahovali zvyšky jedál, a to najmä kvôli množiacim sa nákazám a hlodavcom. Nie je nutné ich umývať čistiacim prostriedkom.

 

Papierovo-igelitové vrecko. Odstrihnúť igelit a so zvyškom vrecka do kontajnera s papierom?

Odborník:

Áno, všetko, čo sa dá oddeliť a roztriediť na triedené zložky, prosím, oddeľte. Napríklad papier zviazaný kancelárskymi sponkami či spinkami. V menšom množstve nevadia, pri rozvlákňovaní papiera sa od papierovej zložky oddelia, vo veľkom množstve by ale mohli byť pri recyklácii problémom. Platí zásada, ak sa zložky od seba nedajú oddeliť, patria do zmesového kontajnera. Príkladom je pogumovaná plastová zubná kefka. Gumu, ba ani štetinky nemožno od seba oddeliť. Iné je to s nápojovými kartónmi z mlieka a džúsov. Sú síce zložené z troch rôznych materiálov (papier, plast, hliník), ale sú jednoducho recyklovateľné.

 

Zopakujme si:

Do zeleného kontajnera patria nevratné sklenené obaly z alkoholických alebo nealkoholických nápojov, poháre, tabuľové sklo z okien a dverí (väčšie množstvá však priamo na zberný dvor), sklenené črepy a podobne. Nepatrí sem porcelán, keramika, drôtené sklo, autosklá, zrkadlá, TV obrazovky, pozlátené a pokovované sklo alebo technické druhy skla.

Do modrých kontajnerov vhadzujeme noviny, časopisy, kancelársky papier, reklamné letáky, stlačené krabice, kartóny, papierové obaly, papierové tašky, v malom množstve aj papier aj s kancelárskymi sponkami (ešte lepšie bez nich) alebo skartovaný papier. Nepatria sem väzbové obaly kníh, mokrý, mastný alebo znečistený papier, asfaltový a dechtový papier, použité plienky a hygienické potreby, alobal, celofán a podobne.

Do žltých kontajnerov patria čisté stlačené alebo zošliapnuté PET fľaše z nápojov, plastové a mikroténové vrecká, baliace fólie, polystyrén, tégliky z jogurtov, obaly z CD, obaly z pracích a čistiach prostriedkov a kozmetiky. Nepatria sem mastné obaly so zvyškami potravín, podlahové krytiny, novodurové rúrky, obaly z nebezpečných látok – motorových olejov, farieb a podobne.

Do červených kontajnerov patria kovové obaly, konzervy, kovové výrobky a súčiastky, alobal, nápojové plechovky. Triedia sa podľa pokynov obce (mesta). Nepatria sem kovové obaly kombinované s iným materiálom – napríklad tuby z krémov a pást. Ďalej mäkké vrecúška (napríklad z kávy) ale ani kovové obaly obsahujúce zvyšky nebezpečných látok. Nadrozmerný kovový odpad je potrebné odniesť do zberní kovov alebo priamo do zberných dvorov.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
A s týmto do ktorého kontajnera?
Ako laik som si nebol istý, do ktorého kontajneru patrí komunálny odpad na fotografii. Vyčlenil som ho zo svojej týždennej produkcie jednočlennej domácnosti dôchodcu.
viac
26.01.2017
Prečo niekde vhadzujú viac zložiek triedeného odpadu do žltého kontajnera?
V niektorých slovenských mestách slúži žltá zberná nádoba s názvom Plasty výlučne na zber plastov. V niektorých mestách však možno do nej vhadzovať aj kovy či nápojové kartóny. Prečo je tomu tak?
viac
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %