Foto: archív Seesame
Čas dovoleniek a výletov je v plnom prúde. Leto je ako stvorené na objavovanie nových miest. Či už sa vyberáte na hory, k vode alebo do mesta, v ruksakoch by vždy malo mať svoje miesto niečo malé pod zub.
Teplé počasie však so sebou prináša aj vyššie riziko kontaminácie potravín, preto je potrebné pri príprave občerstvenia na cesty myslieť na to, že jedlo musí ostať čerstvé a bezpečné na konzumáciu aj pri vyšších teplotách. Navyše netreba zabúdať ani na správne vytriedenie obalov z jedál a nápojov, ktoré si so sebou na výlety berieme. Upozornili na to v rámci kampane #Safe2EatEurópsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a OZV ENVI - PAK. Pre turistov a cestovateľov pripravili aj príručku s tipmi, ako si nepokaziť dovolenku jedlom.
Letná sezóna sa jednoznačne spája aj s množstvom ciest a výletov. Teplé počasie však praje rastu a šíreniu baktérií, čo zvyšuje riziko potravinovej otravy. Pri cestovaní je preto potrebné byť ešte obozretnejší, keďže zväčša nemáme po ruke chladničku či mrazničku, kam by sme potraviny a hotové jedlá mohli uložiť. Kampaň Safe2Eat realizuje EFSA spolu s partnermi v 18 členských štátoch EÚ a upriamuje pozornosť na riziká, ktoré potraviny pri nesprávnom zaobchádzaní predstavujú. Ako upozorňujú odborníci, medzi najznámejšie ochorenia, ktoré môžeme dostať z jedla, je salmonelóza, ktorá sa objavuje hlavne v lete.
Jedlo, ktoré si beriete so sebou, vyberajte dôsledne
Turistika v horách, návšteva kúpaliska, akvaparku alebo jazera, objavovanie hradov a zámkov, mestská turistika a športové aktivity. To sú najobľúbenejšie výlety Slovákov. Ako uviedla Katarína Fašiangová, poverená vykonávaním funkcie riaditeľky odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, už pri plánovaní cesty sme si mali premyslieť zloženie jedál, ktoré si balíme. „Určite neodporúčam brať si potraviny rýchlejšie podliehajúce skaze, kam radíme pokrmy obsahujúce vajcia, mäso – najmä kuracie. Ale ani mliečne výrobky, majonézu či ovocie náchylnejšie na pleseň, ako sú napríklad maliny a jahody,” povedala Fašiangová.
Uprednostnite suchú salámu či orieškové maslo
Na cesty si radšej pripravte obložené pečivo s tvrdým syrom, suchou salámou, paštétou alebo s orieškovým maslom a džemom. Z ovocia si vyberajte druhy, ktoré nemusíte umývať (napr. banán, melón) a ktoré tak rýchlo nepodliehajú skaze (napr. jablko, hruška). Ako sladkú bodku si doprajte keksíky, napolitánky, gumené medvedíky, proteínové tyčinky či domáce koláče bez krémov, ako sú bublanina, bábovka, muffiny alebo brownies. Týmito tipmi sa riadi aj známy šéfkuchár Martin Novák. „Na výlet do hôr si zvyknem do skla pripraviť pečené mäso, ktoré následne sterilizujem, vydrží tak dlhšie. Keď beriem moje deti na kúpalisko, pribalím nám zapekané toasty uskladnené v termotaške a k tomu bábovku alebo brownie. Sendvič s údeným pastrami mäsom alebo obložená bageta s krájanou zeleninou padnú vhod pri návšteve hradov a zámkov či pri prechádzkach mestom. Sušené ovocie a iontové izotonické nápoje vám zase dobijú energiu po fyzickej aktivite,” vysvetlil Novák.
Vzniknutý odpad správne vytrieďte
Posledným, ale nemenej dôležitým, krokom pri jedle na cestách je myslieť na to, ako skončí odpad, ktorý nám z jedla vznikne. OZV ENVI - PAK pripomína, aké je dôležité správať sa zodpovedne a správne vytriediť všetok odpad, ktorý vznikne pri príprave alebo po samotnej konzumácii jedla na výlete. Pripravte sa tiež na to, že v prírode nebudú odpadkové koše na každom rohu. „Problémy spojené s voľne pohodeným odpadom vnímame veľmi citlivo. Preto aj cez našu iniciatívu Vezmi si ma a viaceré naše projekty a osvetové aktivity učíme ľudí, aby v prírode nevytvárali odpad. Platí, že čo si so sebou do prírody alebo na výlet donesieme, to si so sebou aj odnesieme, prípadne vyhodíme do najbližšieho koša. A ak je na to príležitosť, odpad vždy správne vytriedime,” vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.
Rozklad odpadkov trvá veľmi dlho
Jedlo na cesty si podľa odborníkov zabaľte do vzduchotesných obalov a ak je to možné, voľte obaly z prírodných materiálov (napr. voskové vrecká) a opakovane použiteľné nádoby zo skla alebo nerezu. V prípade potreby si pribaľte aj opakovane použiteľný príbor. „Odpadky sa v prírode nerozložia za dva dni, trvá im to veľmi dlho, v niektorých prípadoch až stovky rokov. Navyše kontaminujú pôdu a vodu, a priťahujú hlodavce či iné živočíchy. Preto by sme sa aj počas cestovania a výletov mali správať v prírode zodpovedne a za žiadnych okolností by sme odpadky nemali hádzať na zem,“ doplnila Katarína Kretter. Na výlet si preto pribaľte vrecká určené na odpad a správne ho vytrieďte pri najbližšej možnej príležitosti.
Ako neotráviť rodinu jedlom počas cestovania?
Spoluprácou odborníkov vznikla aj príručka cestovateľa – Ako si nepokaziť letný výlet, kde nájdete nielen tipy na samotné výlety, ale aj rady od šéfkuchára Martina Nováka, aké jedlo si na jednotlivé výlety môžete pripraviť. A OZV ENVI - PAK v nej poradí, kam vytriediť obaly z jedál a nápojov, ktoré počas výletu skonzumujeme. Jej znenie nájdete tu.
(js)