Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
02.10.2023 05:05

Aj najlepšie triediace samosprávy sa môžu dočkať nevyžiadaných zmien


Zdroj fotografie: ENVI - PAK


Záver septembra sa nenesie len v znamení volieb. V rámci systému odpadového hospodárstva si v tomto období výrobcovia vyberajú partnerov – organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), na nasledujúce obdobie.


Práve OZV potom financujú triedený zber v mestách a obciach na Slovensku z prostriedkov, ktoré do systému odvádzajú výrobcovia. Krušné chvíle tak čakajú aj systém odpadového hospodárstva a výrazne to môže ovplyvniť najmä obce. Aj tie, ktoré dnes v triedení odpadu patria medzi najlepšie na Slovensku.

Systém odpadového hospodárstva je nastavený tak, že organizácie zodpovednosti výrobcov, ktoré majú na starosti triedený zber v obciach, sú dnes zaviazané udržiavať tzv. balans (vyváženosť) medzi výrobcami a zmluvnými obcami. „OZV k výrobcom, ktorých povinnosti plní, každoročne „dovažuje” počet obyvateľov. Ak dôjde k vypovedaniu zmluvy zo strany výrobcu, tak na základe tejto rovnováhy musí OZV pristúpiť k vypovedaniu zmluvy s obcami,” vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Žiadna obec tak dnes nie je chránená a môže sa jej dotknúť nevyžiadaná zmena, a to aj napriek tomu, že má dobré výsledky a v triedení sa dokonca zlepšuje. „Mrzí nás, ak k takejto situácii dôjde a my budeme musieť na základe zákonnej povinnosti dať výpoveď v mestách a obciach, v ktorých sa o triedený zber, zhodnotenie a recykláciu dlhodobo staráme,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka OZV ENVI - PAK.

Dôležité je dbať na kontinuitu triedenia v samospráve

Podľa pravidiel systému triedeného zberu sa môžu po spomínanej výpovedi tzv. voľné obce obrátiť na ktorúkoľvek inú OZV, ktorá bude po zmene potrebovať doplniť počet obyvateľov v rámci spomínaného balansu. „Aj pri novej OZV by mali obce trvať na zachovaní infraštruktúry, frekvencie vývozov a vzdelávaní, aby úroveň triedenia pri týchto zmenách neklesla,” doplnila Kretter s tým, že ide o dlhodobý proces, ktorý môže ohroziť kontinuitu triedenia odpadu v samospráve.

Obce musia požadovať reálnu zodpovednosť výrobcov

Výrobcom by primárne malo záležať na tom, aby ich obaly a neobaly nekončili na skládkach, ale aby boli dôkladne vytriedené a následne zrecyklované. Realita je dnes trochu iná a keďže sa inflácia a zdražovanie dotýka všetkých oblastí, neobišli ani odpadové hospodárstvo. Vo finále je preto pre niektorých výrobcov pri výbere OZV rozhodujúcejšie to, kto ponúkne nižšiu cenu na úkor kvality triedeného zberu pre obyvateľov. Ako priblížila Katarína Kretter, obce sú neraz v takýchto prípadoch tlačené do podmienok, ktoré sa odrazia na zmene manažmentu triedeného zberu, a to znemožní dosahovanie dobrých výsledkov pri nakladaní s odpadmi. „Sme hrdí, že viacerí z našich výrobcov sa aj verejne prihlásili k zodpovednosti za životné prostredie a deklarovali, že sa naďalej plánujú rozhodovať aj na základe reálnych potrieb a vplyvov na obehovú ekonomiku na Slovensku. Samotná zodpovednosť výrobcov však stačiť nebude – nová vláda by mala rovnako zodpovedne pristúpiť ku kontrole plnenia povinností jednotlivých subjektov, aby nastavený systém odpadového hospodárstva nebol krivený ,“ dodala Hana Nováková.

Najlepšie dnes triedia okresy Banská Bystrica a Trenčín

To, ako reálne triedia obyvatelia, sa dá skontrolovať napríklad pri plnení cieľov. Ministerstvo životného prostredia nastavuje ciele zberu, ktoré musia všetky OZV plniť. Nastavuje ich individuálne, na základe dosiahnutých výsledkov z predchádzajúceho roka. Napríklad OZV ENVI - PAK má pre tento rok nastavený cieľ zberu na úrovni 55,9 kg na obyvateľa, pričom priemer za celé Slovensko je 51,5 kg. „Obyvatelia žijúci v obciach, kde zabezpečujeme triedený zber, tak za rok vytriedia o 7,5 kg na obyvateľa viac ako priemerný obyvateľ všetkých ostatných OZV. V prepočte na absolútne čísla je to o 16 618 vyzbieraných ton vytriedeného odpadu viac,” priblížila Katarína Kretter. Podľa údajov zo Štatistického úradu dnes na Slovensku triedia najlepšie okresy Banská Bystrica, Skalica a Malacky. Naopak, medzi najhoršie patria okresy Trebišov, Kežmarok, Stropkov a Rimavská Sobota.

Vzdelávanie aj správny manažment triedeného zberu

Podľa OZV ENVI - PAK je neodmysliteľnou súčasťou dobrého fungovania systému aj pravidelné vzdelávanie, analyzovanie triedeného zberu a na základe výsledkov jeho následné nastavenie. „Z našej skúsenosti obciam pomáha najmä správny manažment triedeného zberu, ktorý na základe pravidelných analýz nastavujeme tak, aby občan či už vedome, alebo podvedome odpad triedil a, samozrejme, kontinuálna edukácia a osveta občanov na lokálnej úrovni. Preto je aj medzi našimi obcami dnes množstvo takých, ktoré triedia nadpriemerne. Dôležité je, aby v tomto nastavenom systéme nepoľavili a pokračovali ďalej,“ vysvetľuje Hana Nováková. „Naším cieľom je teraz zlepšiť a pozdvihnúť úroveň triedeného zberu v tých obciach, ktoré majú v triedení rezervy. V každej takejto obci budeme nastavovať podmienky pre triedenie individuálne a na základe ich reálnych potrieb,“ dodala Nováková.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2022
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
08.03.2023
Trenčania môžu používať kompost z nimi vyzbieraného bioodpadu
Zaregistrovať sa so žiadosťou o kompost z vytriedeného bioodpadu sa môžu už pár dní obyvatelia mesta Trenčín. Certifikovaný kompost z trenčianskej kompostárne je tak pripravený na ďalšie využitie.
viac
12.12.2023
Predvianočná nákupná horúčka vrcholí. Vieme kam s odpadom z nákupov?
To, že sa blížia vianočné sviatky každoročne pociťujú nielen nákupné centrá, e-shopy a dopravné spoločnosti, ale v konečnom dôsledku aj naše kontajnery a životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %