Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.06.2022 05:00

Ako je Slovensko pripravené na prijatie sprísnených podmienok skládkovania?


Ilustračná snímka.


Dve otázky položil server www.odpady-portal.sk, špecializujúci sa na problematiku s odpadmi, či bude Slovensko pripravené od januára budúceho roka akceptovať sprísnené európske požiadavky týkajúce sa skládkovania odpadov.


Pripomeňme, že od začiatku budúceho roka bude možné na skládky odpadov ukladať len upravený odpad, postupne do roka 2035 znižovaný na 10 percent všetkých vyzbieraných odpadov. Nateraz európske štáty v priemere skládkujú 24 percent odpadov, Slovensko viac ako dvakrát vyššie percento.

Aktuálny stav ohľadne sprísnených podmienok skládkovania...

Zákaz skládkovania odpadov, ktorý neprešiel úpravou, sa v legislatíve ocitol už s novelou zákona o odpadoch v novembri 2019 ( s účinnosťou od januára 2021). Envirorezort koncom roka 2020 však pripravil vyhlášku o skládkovaní – podľa nej sa počas tzv. prechodného obdobia do konca roka 2022 za termín „úprava odpadov“ bude naďalej považovať len doterajšie triedenie odpadov pri zdroji (v domácnostiach). K akceptovaniu s európskou smernicou o sprísnených podmienkach na skládkovanie by malo dôjsť v období od januára 2023 a k stavu čohosi ako definitívneho zvládnutia podmienok od januára 2027!

Odpovede 10 oslovených expertov z odpadového hospodárstva

Na otázku servera Odpady-portal.sk – „Bude slovenský trh odpadového hospodárstva pripravený na povinnú úpravu odpadov pred skládkovaním k 1. januáru 2023? – odpovedalo z desiatich oslovených odborníkov, špecializujúcich sa na odpadové hospodárstvo, osem stručným „nie“ a dvaja stručným „???“ (nerozhodne, resp. neviem). Teda väčšina nečaká, že budeme k roku 2023 pripravení. Ako hlavné faktory uvádzali absentujúcu vyhlášku k mechanicko-biologickej úprave odpadov, pretrvávajúce zdĺhavé procesy posudzovania vplyvov na životné prostredie, vrátane dĺžky stavebných konaní, predlžujúce sa termíny dodávateľov, prudký rast cien v ekonomike a ďalšie.

Povedané laicky: v polovici roka 2022 zatiaľ máločo nasvedčuje, že by sa SR postupne podarilo pri stále rastúcich objemoch komunálnych odpadov splniť kľúčový cieľ odpadovej politiky – ukladať na skládky do 10 percent výlučne iba upravených odpadov do roku 2035.

 

Autor: (Peter ŠPORER)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
26.03.2021
Spaľovanie (zhodnocovanie) odpadov v kontexte znižovania percenta skládkovania
Zrejme si ešte isté obdobie budeme musieť počkať, kým sa definitívne rozhodneme, aký spôsob energetického alebo iného zhodnocovania komunálnych odpadov (KO) uprednostníme v kontexte postupného povinného znižovania percenta skládkovania odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %