Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.04.2018 11:59

Vyhlásili piaty ročník udeľovania Ceny SR za krajinu


Cena SR za krajinu


Oprávnenými kandidátmi na cenu sú miestne a regionálne samosprávy, združenia miestnych a regionálnych samospráv (mikroregionálne partnerstvá), cezhraničné združenia miestnych a regionálnych samospráv spoločne spravujúce krajinu a mimovládne organizácie.


 

 Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo 15. marca 2018 už piaty ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu, ktorá je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo a tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni. Ocenenie udeľuje na podporu  prezentácie úspešných aktivít smerujúcich k ochrane, manažmentu a plánovaniu krajiny na Slovensku. Organizáciu udeľovania ceny zabezpečuje národný koordinátor - Slovenská agentúra životného prostredia.

Kandidáti na cenu sa prihlasujú na základe realizácie oprávnených projektov s charakterom implementovaných krajinných koncepcií a opatrení, spĺňajúcich kritériá pre posudzovanie ceny; alebo, so súhlasom, môžu byť nominovaní treťou stranou. Kandidovať na ocenenie môžu opakovane oprávnení kandidáti s výnimkou laureátov predchádzajúcich ročníkov. Predložené návrhy posúdi národný koordinátor ceny. Projekty spĺňajúce kritériá budú nominované na Cenu Slovenskej republiky za krajinu. Následne budú obhajované pred odbornou komisiou, ktorá na základe bodového hodnotenia určí laureáta ceny. Odborná komisia môže v odôvodnených prípadoch oceniť i ďalšie nominované projekty, ktoré vynikajú v určitej hodnotenej oblasti, udelením osobitného uznania. Odborná komisia je zložená zo zástupcov verejnej správy, akademickej obce a tretieho sektora pôsobiaceho v danej oblasti.

Cena je udeľovaná v dvojročnom cykle, v každom párnom roku. V prvom ročníku sa stala v roku 2010 laureátom Nadácia Ekopolis za Projekt trvalej starostlivosti o krajinu prostredníctvom grantových programov Nadácie Ekopolis, v roku 2012 Čiernohronská železnica n. o. za projekt Záchrana, obnova a prevádzka Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu. V treťom ročníku ceny (2014) bola udelená cena obci Liptovská Teplička za projekt Zachovanie unikátnych historických krajinných štruktúr a vo štvrtom ročníku ceny (2016) mestu Hriňová za projekt Hriňovské lazy - krajina hodnôt. Laureáti národných kôl boli v nasledujúcom roku nominovaní na Cenu Rady Európy za krajinu. Nadácia Ekopolis, obec Liptovská Teplička a mesto Hriňová úspešne reprezentovali SR a získali špeciálne uznanie medzinárodnej poroty Landscape Award of the Council of Europe.

Video o Cene SR za krajinu: https://www.youtube.com/watch?v=hZ3mZFwdjO8

 

 

 

Autor: Iveta KUREKOVÁ, SAŽP


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 získala Hriňová
MŽP SR udelilo v priestoroch historickej radnice v Banskej Bystrici Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
15.03.2018
Cena Slovenskej republiky za krajinu bude udelená už po piatykrát
Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo dnes (15. marca 2018) už piaty ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu, ktorá je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo a tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni.
viac
16.10.2018
Cenu SR za krajinu 2018 získalo združenie Kalvársky fond
Tohtoročnú Cenu Slovenskej republiky za krajinu získalo občianske združenie (OZ) Kalvársky fond. Združeniu ju udelilo ministerstvo životného prostredia za projekt "Barokový krajinný areál s architektonickým komplexom Kalvárie na vrchu Scharffenberg v Banskej Štiavnici".
viac
30.03.2022
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo siedmy ročník Ceny SR za krajinu
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo v utorok siedmy ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu. Laureát ceny získa budúci rok nomináciu na Cenu Rady Európy za krajinu ako jediný nominant za Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %