Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.10.2018 07:05

Cenu SR za krajinu 2018 získalo združenie Kalvársky fond


Kalvária na vrchu Scharffenberg v Banskej Štiavnici.


Tohtoročnú Cenu Slovenskej republiky za krajinu získalo občianske združenie (OZ) Kalvársky fond. Združeniu ju udelilo ministerstvo životného prostredia za projekt "Barokový krajinný areál s architektonickým komplexom Kalvárie na vrchu Scharffenberg v Banskej Štiavnici".


Ocenenie si OZ prevzalo v utorok v priestoroch historickej radnice v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala Iveta Kureková, manažérka pre komunikáciu Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).       

Cieľom oceneného projektu boli záchrana a obnova architektonických pamiatok barokového sakrálneho komplexu, ako i zabezpečenie permanentného manažmentu údržby areálu, jeho využitia pre pôvodný liturgický účel a sprístupnenia verejnosti. Jedným z dôvodov jeho realizácie bolo zaradenie tejto krajinnej dominanty mesta z polovice 18. storočia na zoznam stovky najohrozenejších pamiatok sveta v roku 2007. Súčasťou projektu bolo zabezpečenie finančných zdrojov pre architektonicko-historické a reštaurátorské výskumy, reštaurovanie kostolov, 17 kaplniek a množstva sôch a fresiek. Do procesu obnovy kalvárie bola od začiatku zapájaná verejnosť, dobrovoľníci a darcovia.       

Podľa Kurekovej do piateho ročníka ceny bolo nominovaných 12 projektov. Odborná komisia sa rozhodla udeliť aj tri osobitné uznania.       

Za významný profesionálny prínos k obnove zabudnutej barokovej komponovanej krajiny mestu Holíč za projekt "Sprievodca bylinkovou záhradou". Za dlhodobú dobrovoľnícku prácu pri obnove pamiatky prezentujúcu historické pracovné postupy a úctu ku krajine a hodnotám združeniu Katarínka za projekt "Katarínka – dobrovoľnícka záchrana ruín Kláštora a Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej", a tiež za zachovávanie včelárstva a podporu biodiverzity krajiny s výnimočným humánnym a sociálnym aspektom OZ kRAJ za projekt "Včelí kRAJ".       

Ako Kureková dodala, Cena Slovenskej republiky za krajinu je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo, tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni. Vyhlasovateľom ceny je ministerstvo životného prostredia a organizáciu udeľovania ceny zabezpečuje národný koordinátor SAŽP. Je udeľovaná v dvojročnom cykle. Laureát Ceny SR za krajinu zároveň získal nomináciu Slovenskej republiky na účasť v Cene Rady Európy za krajinu 2018/2019.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2017
Desiatky mimovládnych organizácií požiadali o príspevok na envirovýchovu
Desiatky mimovládnych organizácií požiadali o príspevok na envirovýchovu zo Zeleného vzdelávacieho fondu. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) od októbra 2017 prijímalo žiadosti o podporu projektov zameraných na environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu.
viac
15.03.2018
Cena Slovenskej republiky za krajinu bude udelená už po piatykrát
Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo dnes (15. marca 2018) už piaty ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu, ktorá je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo a tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni.
viac
19.03.2020
Envirorezort vyhlásil 6. ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo 17. marca 2020 šiesty ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu. Cena je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo, tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni.
viac
21.07.2022
Na Cenu SR za krajinu 2022 nominovali deväť projektov
Celkom deväť realizovaných projektov bolo nominovaných do tohtoročnej Ceny SR za krajinu. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá je národným koordinátorom ceny, pričom vyhlasovateľom je Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %