Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.01.2020 02:25

Vo Svidníku si pripomenuli 75. výročia oslobodenia


Výstava vo vestibule Domu kultúry vo Svidníku.


O udalostiach, ktoré sú späté s II. svetovou vojnou na našom území, sa 10. januára hovorilo, čítalo, ale aj počúvalo na Diskusnom fóre vo Svidníku.


Hlavnými aktérmi akcie boli žiaci a študenti základných škôl a Gymnázia DH vo Svidníku, ktorí nielenže prišli, ale pýtali sa starých rodičov a pamätníkov v okolí, aby pripravili audio i video nahrávky či písomne zachytili ich spomienky... A to všetko sa spojilo v jedno emotívne vystúpenie. Gymnazisti zároveň odprezentovali svoj projekt o II. svetovej vojne v rámci programu Erasmus+. Ďakujeme učiteľom, ktorí ich viedli a zanietili pre uchovávanie našej histórie: Nataši Želizňakovej, Márii Belišovej, Ingrid Fedorkovičovej, Nikole Mihokovej, Eve Bandžuchovej a Petrovi Ignácovi.

Diskutéri podujatia

Pozvanie a faktografickú záštitu nad podujatím prevzali diskutéri Peter Holík, Jozef Rodák, Jozef Leľo, Peter Ignác a hostiteľka podujatia primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová. Ďakujeme za ich sprostredkovanie histórie a prínos pre uchovávanie spomienok a faktov pre ďalšie generácie.

Všehochuť výstavy

Výstava vo vestibule Domu kultúry vo Svidníku je prierezom dobových fotografií, archívnych záznamov a výtvarných prác Základnej umeleckej školy pod vedením Vladimíra Makaru a prác zo žiakov ZŠ na Ul. 8. mája, CZŠ sv. Juraja i ZŠ Spojenej školy.

Za fotografie, ktoré sú obrazom života ľudí, nielen bojov, ktoré často vnímame ako dávnu históriu, ale aj svedectvom o zachovaní si ľudskej dôstojnosti aj v tých najhorších chvíľach, ďakujeme VHM Svidník, Archívu mesta Svidník a obyvateľom, ktorí vypočuli verejnú výzvu mesta.

Zaujímavou súčasťou prezentácie bol aj príbeh a videozáznam od Svidníčana Johna Russina, ktorý už 70 rokov žije v Amerike. Jeho výpoveď bola o spomienkach na evakuáciu obyvateľstva, ale aj jeho osobný príbeh o úteku počas optácie Rusínov.

Mesto Svidník pripravilo pri príležitosti 75. výročia oslobodenia mesta pre žiakov základných škôl aj 10. ročník Vedomostného kvízu v spolupráci s VHM Svidník, ktorý sa uskutočnil 17. januára v Dome kultúry vo Svidníku. V deň oslobodenia Svidníka 19. januára oslavy vyvrcholili slávnostnou akadémiou v dome kultúry. Na oslavách sa zúčastnili aj zástupcovia Združenia Čechov z Volyne, ktorí sa podieľali aj na výstave k 75. výročiu oslobodenia Svidníka.

Autor: (kt)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2018
Od oslobodenia mesta Trenčín uplynulo 73 rokov
Pietnu spomienku pri príležitosti oslobodenia mesta Trenčín sovietskymi a rumunskými vojskami organizuje vedenie mesta každý rok pri Pamätníku umučených na Brezine. Hrdinov, ktorí položili svoj život za slobodu a demokraciu, si prišli uctiť všetky vekové kategórie.
viac
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
28.08.2019
Na vrchu Zvonica pri Strečne si uctili pamiatku francúzskych partizánov
Pamiatku francúzskych bojovníkov v Slovenskom národnom povstaní (SNP) si v stredu uctili predstavitelia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku pri pamätníku francúzskych partizánov na vrchu Zvonica pri Strečne.
viac
02.01.2020
75. výročie oslobodenia Svidníka
„Ctíme si hrdinov, oslavujeme oslobodenie“ s týmto mottom si na začiatku nového roka pripomenieme pre Svidník mimoriadne dôležité udalosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %