Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.01.2020 10:10

75. výročie oslobodenia Svidníka


Ilustračný výrez plagátu


„Ctíme si hrdinov, oslavujeme oslobodenie“ s týmto mottom si na začiatku nového roka pripomenieme pre Svidník mimoriadne dôležité udalosti.


Primátorka Marcela Ivančová: „19. januára si pripomenieme 75 rokov od oslobodenia Svidníka. Jeden deň na pripomenutie významnej udalosti nestačí - pripravili sme pestré sprievodné podujatia - žiaci svidníckych škôl pracovali na projektoch, pripravili sme výstavu starých fotografií a výstavu venovanú Volyňským Čechom, s ktorými nás spája vojnová história a pripravujeme aj slávnostnú akadémiu. Toto všetko je pripomienkou krutých a častokrát nezmyselných bojov, ale naše spomienky ostávajú s tými, ktorí trpeli a pre tých, ktorí po nás prídu. Preto sme chceli tento rok urobiť viac, než len položiť kytice. Každým kúskom – našimi aktivitami, sme chceli vyskladať mozaiku, aby sme zachytili spomienky ešte posledných žijúcich pamätníkov a zároveň zapojili aj deti a mládež, pretože posolstvo musí prežiť. Porážka fašizmu bola významným medzníkom. Život v mieri však nie je samozrejmosť a je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sa hrôzy vojny neopakovali.“

Mesto Svidník pripravilo sériu článkov o vojenských osobnostiach, po ktorých sú pomenované ulice v meste Svidník. Po dobu 7 týždňov sa Svidníčania dozvedajú o zásluhách tých hrdinov, ktorých meno nesú naše ulice. Pripravili sme výstavu, ktorej ústrednou postavou je človek. Primátorka Ivančová: “Zachytiť dejiny, vybrať to najpodstatnejšie sa dá aj na základe historických prameňov, ale ako ľudia prežívali vojnu vo svojich rodinách, ako ľudia žili bezprostredne po vojne, to sa dozvedáme z osobných výpovedí a práve tieto spomienky sme chceli pre ďalšie generácie prostredníctvom výstavy zachytiť. “

10. januára bude Diskusné fórum, na tému života počas II. sv. vojny a po nej a tiež prezentácia prác žiakov zo základných škôl. Žiaci sa pýtali rodičov, starých rodičov i starkých zo širšieho okolia a spravovali svoje výstupy do audio i video prezentácii a výtvarných prác. Nahliadnuť cez oko kamery budeme môcť aj do spomienok Johna Rusina, ktorého boje donútili odísť do šíreho sveta, už desaťročia žije v Amerike. Po diskusnom fóre slávnostne otvoríme spomínanú výstavu, ktorej súčasťou je aj roll-upova prezentácia Združenia Čechov z Volyňe. 17. januára pripravuje už tradičný Vedomostný kvíz pre žiakov v spolupráci s VHM Svidník, tento rok to bude už 10. ročník. V deň výročia oslobodenia, 19. januára 2020 budeme vzdávať úctu padlým vojakom a hrdinom oslobodzovacích bojov na pietnych miestach na Dukle, na Pamätníku sov. armády vo Svidníku a pri Soche gen. Svobodu vo Svidníku. V spolupráci so ZUŠ Svidník pripravujeme slávnostnú akadémiu.

 

Autor: Kristína Tchirová, PR manager mesta Svidník


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2019
Slovenské národné povstanie si opäť pripomenieme na Jankovom vŕšku
Od Slovenského národného povstania (SNP) uplynie 29. augusta 2019 presne 75 rokov. Trvalo asi 60 dní a svoj život v ňom podľa odhadov položilo až 15 tisíc ľudí.
viac
25.11.2019
Mesto Medzilaborce si pripomína 75. výročie oslobodenia
Pripomenúť si 75. výročie oslobodenia mesta je cieľom Laboreckých dní, ktoré sa od piatku (22. 11.) konajú v Medzilaborciach. Ich vyvrcholením budú spomienkové oslavy a pietny akt kladenia vencov k pamätníku oslobodenia v utorok (26. 11.).
viac
16.01.2020
Vo Svidníku si pripomenuli 75. výročia oslobodenia
O udalostiach, ktoré sú späté s II. svetovou vojnou na našom území, sa 10. januára hovorilo, čítalo, ale aj počúvalo na Diskusnom fóre vo Svidníku.
viac
26.09.2020
Oslavy výročia Karpatsko-duklianskej operácie budú tento rok v obmedzenom režime
Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie a 76. výročia KDO sa tento rok pre pandémiu koronavírusu uskutočnia v obmedzenom režime. Pietneho aktu sa v minulých rokoch okrem predstaviteľov štátu zúčastňovali hostia z domova i zahraničia, vojnoví veteráni i široká verejnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %