Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.08.2019 06:25

Na vrchu Zvonica pri Strečne si uctili pamiatku francúzskych partizánov


Na snímke spomienkové oslavy pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania pri Pamätníku francúzskych partizánov na vrchu Zvonica pri Strečne. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Pamiatku francúzskych bojovníkov v Slovenskom národnom povstaní (SNP) si v stredu uctili predstavitelia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku pri pamätníku francúzskych partizánov na vrchu Zvonica pri Strečne.


TASR o tom informovala Bronislava Sinčáková z tlačového oddelenia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku.       

Pri príležitosti 75. výročia SNP si uctili všetkých Francúzov, ktorí bojovali na slovenskom území v rokoch 1944 – 1945. "Na povstaní sa pod vedením kapitána Georgesa Bazara de Lannuriena zúčastnilo približne 200 francúzskych občanov. Bývalých vojakov, ktorí ušli z rakúskych a maďarských väzenských táborov a civilistov, prepustených z nútených prác a pracujúcich v zbrojárskych závodoch na slovenskom území. Padlo 56 z nich a 45 bolo zranených. Na vrchu Zvonica je pochovaných 24 francúzskych bojovníkov," uviedla Sinčáková.       

Nažive je dnes už len 94-ročný Roger Naël, ktorý bol v roku 1944 najmladším (19 rokov) francúzskym bojovníkom. "V septembri 2017 si z rúk veľvyslanca Slovenskej republiky Igora Slobodníka prevzal najvyššie štátne vyznamenanie pre cudzincov, vojenské vyznamenanie Radu Bieleho dvojkríža III. triedy. Bývalý francúzsky partizán je tiež čestným občanom Strečna. Ocenenie mu v Bretónsku osobne odovzdal starosta obce Dušan Štadáni," dodala Sinčáková.       

"Po boku civilných a vojenských orgánov Slovenskej republiky sa francúzske veľvyslanectvo každoročne zúčastňuje na hlavných pietnych aktoch na Slovensku, ktoré si živo pripomínajú tie a tých, ktorí padli za ideály slobody a demokracie," uzavrela Sinčáková.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2019
Poľnú nemocnicu na Sekaninách zrekonštruovali
Poľnú nemocnicu na Sekaninách v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza, kde bývali zranení partizáni, zrekonštruovali. Verejnosť si ju bude môcť pozrieť počas osláv 75. výročia Slovenského národného povstania a 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 17. augusta.
viac
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
28.08.2019
V pietnej sieni Múzea SNP uložili pozostatky neznámeho vojaka
V pietnej sieni Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici v stredu, v predvečer celonárodných osláv 75. výročia SNP, uložili urnu s pozostatkami neznámeho vojaka.
viac
27.08.2021
Aj v Prešove si pripomenuli 77. výročie Slovenského národného povstania
Pri pamätníkoch v Južnom parku a na Konštantínovej ulici si pripomenuli pamiatku tých, ktorí padli v boji za našu slobodu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %