Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.12.2018 10:38

Pred 150 rokmi vznikol prvý dobrovoľný hasičský zbor


História - ilustračná snímka


Bohu na slávu, blížnemu na pomoc je názov výstavy k 150. výročiu založenia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Trnave. Otvorili ju v piatok v priestoroch Štátneho archívu Trnava a pre verejnosť bude prístupná do 30. apríla budúceho roka.


"Výstava prezentuje prostredníctvom archívnych dokumentov a zbierkových predmetov jeden a pol storočia organizovanej dobrovoľnej hasičskej ochrany v Trnave. Vystavujeme napríklad zápis o schválení stanov zboru z magistrátnych protokolov mesta Trnava zo 4. novembra 1868, fotografie hasičov pôsobiacich v zbore zo 70. rokov 19. storočia, reklamné letáky s vyobrazením starej hasičskej techniky, pozvánky na plesy a podujatia hasičov z územia celého Rakúsko-Uhorska," informovala riaditeľka archívu Júlia Ragačová.       

Z vystavených zbierkových predmetov upozornila na zástavu z roku 1922, hasičský strhávací hák, modely hasičských áut či diorámu trnavskej hasičskej stanice. Prezentované sú aj uniformy, hasičská literatúra, obrazy a portréty trnavských hasičov. Súčasťou pripomienky výročia založenia zboru bolo prijatie zástupcov trnavského DHZ na radnici a posvätenie novej hasičskej zástavy.       

Pred vznikom DHZ patrilo hasenie a prevencia požiarov v Trnave do kompetencie mesta. Nezastupiteľnú pozíciu pri ňom mali cechy, no v roku 1848 prichádza zanietenec Kajetán Zandl s myšlienkou založenia občianskej stráže, podriadenej mestskému policajnému kapitanátu. O dvadsať rokov neskôr, 1. novembra 1868 na valnom zhromaždení schválil Trnavský dobrovoľný hasičský zbor v Trnave svoje stanovy. Tak bol položený základný kameň tradície, ktorá pretrvala s obmenami doteraz.       

V súčasnosti v nej pokračuje spoluorganizátor výstavy DHZ-Trnava centrum, ktorý má 35 členov a od novembra 2018 veliteľa Daniela Haragu. Zameriava sa hlavne na požiarne kontroly v rodinných domoch a malých prevádzkach a propagáciu požiarnej ochrany formou súťaží v požiarnickom športe či besied s verejnosťou.       

Dobrovoľnému hasičstvu je venovaná aj expozícia Západoslovenského múzea, ktorá mapuje túto činnosť na území celého Trnavského kraja, vrátane Trnavy.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
M. Hurbanisová: Dobrovoľný hasič je synonymom pomoci blížnemu
Na decembrovej konferencii o dobrovoľníctve, ktorú tradične pripravuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Trnavská arcidiecéza ako poctu dobrovoľným pracovníkom vo všetkých oblastiach života, ocenili sedem osobností.
viac
23.04.2019
Samospráva Tisovca po rokoch obnovila dobrovoľný hasičský zbor
Samospráva Tisovca v okrese Rimavská Sobota obnovila dobrovoľný hasičský zbor, ktorého činnosť v meste pred rokmi zanikla. Podľa primátorky Ireny Milecovej samospráva v súčasnosti zabezpečuje vybavenie hasičov a priestory, kde budú mať dočasne uložené ochranné pomôcky a výstroj, kým sa podarí zrekon
viac
14.08.2019
Šaliansky dobrovoľní hasiči oslávia 140. výročie svojej existencie
Ukážkami výstroja i zásahovej techniky oslávi Dobrovoľný hasičský zbor v šalianskej mestskej časti Veča 140. výročie svojej existencie. V rámci osláv pripravili dobrovoľní hasiči v sobotu (17. 8.) program aj pre verejnosť.
viac
03.12.2020
Po vyše 15 rokoch obnovila obec Sirk činnosť DHZ
Samospráva obce Sirk v okrese Revúca po viac ako 15 rokoch obnovila fungovanie dobrovoľného hasičského zboru obce (DHZO). Informoval o tom starosta Daniel Fakla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %