Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.05.2023 05:40

Spomienky na Kláru Jarunkovú - výzva


Výzva - hľadáme historické fotografie a záznamy


Občianske združenie Spolok pre obnovu dediny prosí o pomoc a spoluprácu starostov a primátorov, riaditeľov škôl a ďalších inštitúcií. Hľadáme fotografie, písomnosti, nahrávky alebo akékoľvek záznamy zo stretnutí s najprekladanejšou slovenskou spisovateľkou a novinárkou Klárou Jarunkovou


Klára Jarunková   (* 28. apríl 1922, Červená Skala – † 11. júl 2005, Bratislava) písala o svojich zážitkoch z detstva na Horehroní, o svojom pôsobení učiteľky v Korytárkach, z ciest po svete, z Bratislavy, kde sa usadila, či z obdobia druhej svetovej vojny. Jej diela boli preložené do 39 jazykov a vyšli v 222 vydaniach. Príbehy Jedinej a Brata mlčanlivého vlka sa stali súčasťou zlatého fondu svetovej literatúry pre deti a mládež. Rovnako, ako sa aj najznámejšia Horehronka stala slovenskou a svetovou osobnosťou.

V roku 2003, dva roky pred jej smrťou, ju Asociácia organizácii spisovateľov Slovenska navrhla na Nobelovu cenu za literatúru.

Autorka 23 kníh pre deti a mládež, počas svojho života navštevovala školy a stretávala sa s mladými ľuďmi po celom Slovensku. Podarilo sa nám nájsť fotografiu z jej návštevy materskej škôlky v Polomke z roku 1981.

Aj vďaka tejto výzve dúfame, že sa nám spolu s vami podarí doplniť ďalšie informácie do mozaiky o živote našej významnej autorky. Predpokladáme, že v archívoch existuje mnoho dokumentov, ktoré sú zabudnuté a mali by sa zverejniť.  

Našim cieľom je všetky získané záznamy o spisovateľke sústrediť v jej rodnom dome v Červenej Skale, miestnej časti Šumiaca. Minulý rok, presne na 100-ročnicu narodenia Kláry Jarunkovej, Spolok pre obnovu dediny slávnostne otvoril v budove jej rodnú izbu a malé poštové múzeum. Klára Chudíková, ako sa spisovateľka za slobodna volala, sa totiž narodila poštmajsterke v byte na poštovom úrade.

Ak sa vám podarí nájsť záznamy z návštevy Kláry Jarunkovej, budeme vám veľmi vďační. Môžete nám ich poslať v akejkoľvek forme, skenované alebo originály. K ním potrebujeme pridať čo najviac informácií - z ktorej obce, školy, dokumenty sú, o akú udalosť išlo, dátum konania (ak je známy), kto napríklad fotografoval alebo viedol besedu a ďalšie známe podrobnosti.

Všetko to uverejníme v pamätnej izbe, do ktorej vás srdečne pozývame a tešíme sa na stretnutie s vami.

S vďakou a úctou Kolektív Spolku pre obnovu dediny

Adresa:

Spolok pre obnovu dediny,

Kukučínova č. 3 

976 66 Polomka 

Kontakt: František Ďurčenka, tel. 0949 267 212;  fdurcenka@gmail.com

Autor: Kolektív Spolku pre obnovu dediny


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Kraj podporí 24 projektov miest a obcí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) finančne podporí 24 projektov miest a obcí v bratislavskom regióne a jednej bratislavskej časti v celkovej výške 100 000 eur.
viac
10.11.2016
Dotačná schéma pre turizmus je spustená
BSK 9. novembra zverejnil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu turizmu pre rok 2017.
viac
29.06.2021
UNICEF hľadá pamätníkov pomoci UNRRA
Po 2. svetovej vojne pomáhala organizácia Spojených národov UNRRA krajinám postihnutých vojnou. Jednou z prvých krajín, kam táto pomoc smerovala bolo Československo.
viac
30.04.2022
V Šumiaci si pripomenuli 100 rokov od narodenia prozaičky Kláry Jarunkovej
V Šumiaci v okrese Brezno si v piatok pripomenuli 100 rokov od narodenia prozaičky a horehronskej rodáčky Kláry Jarunkovej. Pre TASR to potvrdila predsedníčka Spolku pre obnovu dediny Anna Kršáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %