Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.06.2021 04:15

UNICEF hľadá pamätníkov pomoci UNRRA


Letisko Praha Ruzyně, 1946: Vykládka zásielky UNRRA, 60 000 vajec na liahnutie. Snímka zdroj: (© UNICEF/Autor neznámy).


Po 2. svetovej vojne pomáhala organizácia Spojených národov UNRRA krajinám postihnutých vojnou. Jednou z prvých krajín, kam táto pomoc smerovala bolo Československo.


Dovážali sa k nám potraviny - hlavne trvanlivé, či už v konzervách alebo v prášku, ale aj šatstvo, obuv, lieky, zdravotnícke pomôcky a dokonca aj poľnohospodárske stroje na obnovenie ekonomiky.

Mnohí si dodnes spomínajú na pomoc UNRRA, či už z domu alebo zo školy. Niektoré z dodávaných potravín boli pre naše obyvateľstvo dovtedy nevídané - napríklad arašidové maslo alebo grepfruitová šumienka. Deťom vraj veľmi chutili žuvačky a šumienky a naopak, rybí tuk v kapslách sa im hnusil.

Medzi kurióznejšie dodávky pomoci patrila napríklad zásielka vajíčok na liahnutie, ktorá bola doručená letecky do Prahy. Vajíčka by sa dlhou cestou loďou, či vlakom, znehodnotili.

Jedna z vôbec prvých fotografií v archíve UNICEFu pochádza zo Slovenska. Je datovaná do roku 1946. Neznámy fotograf sprevádzajúci zásielky pomoci UNRRA odfotil v Rožňave 9-ročné dievčatko. Stálo bosé na snehu, na priedomí vojnou poškodeného domu. Žilo s tetou a strýkom, pretože jej vojna vzala oboch rodičov. Viac, žiaľ, o nej nevieme. Pomôžete nám ju vypátrať?

Hľadáme pamätníkov pomoci UNRRA

Patríte medzi pamätníkov povojnovej pomoci UNRRA a UNICEF? Poznáte niekoho takého vo svojej rodine alebo susedstve? Pamätáte sa na niečo, čo vám veľmi chutilo alebo naopak veľmi nechutilo z tovaru UNRRA? Možno spoznávate dievčatko z fotografie?

 

 

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj príbeh emailom na pamatnici@unicef.sk alebo poštou na adresu Unicef Slovensko, Michalská 7, 811 07 Bratislava.

 

Autor: (UNICEF)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2020
V Trenčianskom kraji sčítali do konca septembra takmer polovicu domov a bytov
V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sčítali pracovníci štatistického úradu do konca septembra takmer polovicu domov a bytov. Informoval o tom riaditeľ Pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Trenčíne Pavol Arpáš.
viac
24.03.2021
WWF Slovensko spustil kampaň na podporu rozšírenia záchrannej stanice v Zázrivej
Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Slovensko a Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej spúšťajú kampaň na podporu rozšírenia stanice. Umožní to zachrániť a vrátiť do prírody viac zranených zvierat.
viac
09.06.2021
Hľadajú sa odborníci na zlepšenie životného prostredia v mestách a obciach
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR hľadá odborníkov na projekty venované zlepšeniu životného prostredia v mestách a obciach Slovenska.
viac
14.07.2021
Súťaž Leto s Európou
Ukážte ako trávite dovolenku na Slovensku a pošlite fotografie miest a projektov, ktoré boli financované s podporou eurofondov – hrady, zámky, cyklotrasy, čokoľvek čo počas leta objavíte. Vyhlasovateľom súťaže je Úrad vlády SR. Uzávierka súťaže je 31. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %