Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.03.2021 03:10

WWF Slovensko spustil kampaň na podporu rozšírenia záchrannej stanice v Zázrivej


Snímka zdroj: (zachranazvierat.sk). Autor snímky: (Jozef JURÍK).


Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Slovensko a Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej spúšťajú kampaň na podporu rozšírenia stanice. Umožní to zachrániť a vrátiť do prírody viac zranených zvierat.


Udeje sa tak pri príležitosti Hodiny Zeme, ktorá pripadá na sobotu (27. 3.). Informovala o tom Andrea Settey Hajdúchová z WWF Slovensko.

Kampaň WWF Slovensko a záchrannej stanice potrvá do konca apríla. Vyzbierané peniaze sa použijú na rozšírenie stanice o malý les. Ten poskytne priestor väčším druhom zvierat počas rehabilitácie. „Priestor je potrebné oplotiť a vybudovať prístrešok. Časť peňazí bude použitá na dokončenie návštevnej zóny, kde pribudnú náučné prvky pre deti,” priblížila Settey Hajdúchová.

Záchranná stanica funguje v Zázrivej na Orave od roku 2001 a zameriava sa na záchranu poranených či chorých voľne žijúcich zvierat a opustených mláďat, ich rehabilitáciu a návrat do prírody. Vo viac ako 90 percentách prípadov je príčinou zranenia živočícha ľudská aktivita, uvádza zakladateľ Záchrannej stanice pre zranené živočíchy Metod Macek.

Počas Hodiny Zeme sa dominanty miest zvyknú zahaliť do tmy a upriamia tak pozornosť na to, čo môžu ľudia urobiť pre záchranu planéty. Settey Hajdúchová však pripomína, že Hodina Zeme bude už druhý rok iná, a to bez ľudí, ktorí zhasínanie pamiatok sledujú. „Naša planéta závratnou rýchlosťou stráca lesy, mokrade, rastliny a živočíchy. Náš vzťah k prírode je nebezpečne nevyvážený. Je jasnejšie ako kedykoľvek predtým, že naša budúcnosť a budúcnosť našej planéty sú spojené nádoby,” hovorí riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann. Dodáva, že prispieť k zmene môže každý napríklad voľbou dopravy, nákupu či priamo podporou tých, ktorí sa svojou prácou pričiňujú o záchranu prírody.

Hodina Zeme vznikla v roku 2007 v Austrálii a v roku 2011 sa k nej pridalo aj Slovensko. Počas nej zhasli na Slovensku hrady, zámky i verejné inštitúcie. Spočiatku Hodina Zeme poukazovala na svetelné znečistenie, ktoré astronómov limituje v pozorovaniach. Neskôr sa však podľa WWF Slovensko začala upriamovať pozornosť na poškodzovanie prírody a vymieranie druhov rastlín a živočíchov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2021
Súťaž – Európa aj vo vašom meste
Úrad vlády SR spustil fotografickú súťaž pri príležitosti Dňa Európy. Súťaž bude trvať od 6. 4. 2021 do 5. 5. 2021. Súťaže sa môže zúčastniť každý zo SR, bez obmedzení.
viac
26.05.2021
Káčer na bicykli tentoraz spojí charitu s propagáciou krás Slovenska
Nadácia TA3 v týchto týždňoch intenzívne pripravuje – vlastne už finalizuje – svoje tradičné charitatívne podujatie Káčer na bicykli.
viac
14.07.2021
Súťaž Leto s Európou
Ukážte ako trávite dovolenku na Slovensku a pošlite fotografie miest a projektov, ktoré boli financované s podporou eurofondov – hrady, zámky, cyklotrasy, čokoľvek čo počas leta objavíte. Vyhlasovateľom súťaže je Úrad vlády SR. Uzávierka súťaže je 31. augusta 2021.
viac
14.03.2023
Hodina Zeme opäť pripomenie, aké dôležité je myslieť na našu planétu
Už 25. marca si o 20:30 h (miestneho času) prostredníctvom Hodiny Zeme pripomenieme dôležitosť našej planéty. Práve vtedy sa na celom svete vypnú svetlá na známych budovách a pamiatkach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %