Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
05.12.2020 09:00

J. Viskupič: Sme o krok bližšie k rekonštrukcii mosta v Hlohovci


Vizualizácia projektu


Trnavský samosprávny kraj 4. decembra 2020 spustil transparentné verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa, ktorý zrekonštruuje cestný most cez rieku Váh v Hlohovci. Práce by mali začať na jar budúceho roka, pričom potrvajú jeden a pol roka.


Predpokladané náklady na opravu sú 4,9 mil. € a župa ich plánuje financovať z eurofondov.

„Dnešný deň môžeme označiť za začiatok rekonštrukcie mosta v Hlohovci, ktorá bude časovo i technicky náročná. Spustili sme súťaž na výber zhotoviteľa stavebných prác. Urobíme všetko preto, aby bol tento obrovský päťmiliónový projekt financovaný z eurofondov. Po jeho dokončení budú mať Hlohovčania k dispozícii nielen opravený most, ale aj nový plnohodnotný chodník a cyklotrasu po oboch jeho stranách,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Most, ktorý tvorí súčasť cesty II/513, je vo veľmi zlom technickom stave. Ak by sa nepristúpilo k rekonštrukcii, jeho stav by sa mohol zhoršiť až na havarijný stupeň. V lete 2019 bolo v tejto súvislosti nevyhnutné z dopravy po ňom vylúčiť ťažkú nákladnú dopravu, ktorá odvtedy využíva obchádzkové trasy. V priebehu komplexnej rekonštrukcie bude musieť dočasne dôjsť aj k úplnému vylúčeniu dopravy. V spolupráci so zhotoviteľom župa urobí všetko preto, aby bol most uzavretý len na nevyhnutný čas.

Na základe výsledkov diagnostiky je možné nosnú konštrukciu mosta opraviť a zosilniť tak, aby bol úplne bezpečný. Nový statický systém nosnej konštrukcie výrazne predĺži životnosť mosta vďaka odstráneniu poškodených kyvných stojok. Kompletná výmena mostného zvršku sa bude týkať skorodovaného zábradlia, poškodenej monolitickej rímsy, vozovky, odrazných pruhov a ostatných poškodených častí, ktoré spôsobovali napríklad zatekanie nosnej konštrukcie. Vďaka novému riešeniu vzniknú po oboch stranách mosta nové chodníky pre chodcov a cyklistov. Vizualizácie sú k dispozícii tu.

V záujme umožniť väčšiemu počtu uchádzačov zapojiť sa do verejného obstarávania a zároveň zvýšiť kvalitu ponúk, župa predĺžila zákonom stanovenú minimálnu lehotu na predkladanie ponúk do 12. januára 2021. V tomto období by malo krajské zastupiteľstvo rokovať aj o návrhu na schválenie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Autor: Jozef Viskupič, trnavský župan


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2020
Cyklozdruženia považujú momentálne Krajinský most za nebezpečný
So žiadosťou o dočasné zníženie rýchlosti na Krajinskom moste v Piešťanoch sa v otvorenom liste na Trnavský samosprávny kraj (TTSK) i mesto Piešťany obrátili zástupcovia občianskych cyklozdružení.
viac
05.09.2020
Župa požiada o zazmluvnenie zdravotníckych zariadení v Hlohovci a Senici
Predseda TTSK Jozef Viskupič sa obrátil na generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) so žiadosťou o prehodnotenie zamietnutých žiadostí o zazmluvnenie dvoch zdravotníckych zariadení v kraji – Mestskú polikliniku v Hlohovci a stacionár v odbore všeobecné lekárstvo v Senici.
viac
31.10.2020
Poďakovanie, podpora a prosba pred víkendom
Trnavský samosprávny kraj poskytuje súčinnosť pri celoplošnom testovaní obyvateľstva na ochorenie COVID-19, ktoré je organizované predovšetkým Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom zdravotníctva SR, okresnými úradmi a obcami a mestami.
viac
13.02.2021
SÚC začala prípravné práce pred rekonštrukciou mosta v Hlohovci
V meste Hlohovec sa začali prípravné práce pred rekonštrukciou mosta. Informovala o tom Správa a údržba ciest (SÚC) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %