Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.10.2021 05:00

94 percent čokolády vyrobenej v Bratislave predávajú v recyklovateľných obaloch


Ilustračný obrázok spoločnosti ENVI - PAK


Spoločnosť Mondeléz vyrába ročne 29-tisíc ton čokolády v Bratislave, pričom z tohto množstva 94 percent je predávaných v recyklovateľných obaloch. Do roku 2025 to má byť 100 percent.


„Udržateľnosť je pre nás dlhodobo veľkou tému. Dnes už väčšinu našich čokolád balíme do plastových a plne recyklovateľných obalov, ktoré majú vynikajúcu kvalitu nielen z hľadiska bezpečnosti a ochrany produktu, ale tiež predlžujú trvanlivosť čokolády,“ uvádza Jiří Šebek, Corporate & Government Affairs Manager spoločnosti Mondelēz pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko.

Pripomeňme, že podľa Štatistického úradu SR vlani skonzumoval obyvateľ Slovenska priemerne 3,9 kg čokoládových sladkostí, čo predstavuje stogramovú tehličku čokolády trikrát v mesiaci. Medzinárodné štatistiky prezrádzajú, že Švajčiari, Rakúšania či Nemci majú čokoládu ešte radšej.

Výrobcovia čokolád sa postupne orientujú na uprednostňovanie nižších objemov i hmotností obalových materiálov. Popritom napríklad dvojvrstvové obaly čokolád, ktoré sa balili do staniolu a následne do papiera, menia napríklad na jednovrstvové, poväčšinou recyklovateľné.

„Stále však možno natrafiť na obaly čokolády a čokoládových výrobkov z plastov, papiera alebo hliníkových fólií, alebo na obaly zložené z viacvrstvových materiálov,“ upozorňuje Katarína Kretter z Organizácie zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK. „Tie posledné spomedzi spomínaných treba triediť do kontajnerov alebo vriec, podľa zložky, ktorá je v obale viac zastúpená, v prípade, že je ňou papier, tak do tých, ktoré sú určené na nápojové kartóny.“

Ako pomôcku pre triedenie čokoládových obalov ponúkame ilustračný obrázok spoločnosti ENVI - PAK.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2021
Na vaše otázky odpovedá ENVI-PAK - organizácia zodpovednosti výrobcov
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
12.11.2022
Čo robiť, ak je kontajner na triedený zber plný?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
04.02.2023
Čo s nápojovými obalmi zakúpenými v zahraničí?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
12.01.2024
Pri novoročných predsavzatiach môžeme myslieť aj na ekológiu
Schudnúť. Viac športovať. Viac cestovať a spoznávať. Viac čítať či naučiť sa niečo nové. Alebo prestať fajčiť... Aj vy ste si dali niektoré z týchto novoročných predsavzatí?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %