Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.08.2021 01:50

Kam vytriediť nápojový kartón a obaly z liekov


Radíme s odpadmi


Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.


Kam vytriediť nápojový kartón, ak v obci nie je oranžový kontajner?

Väčšina obcí má žltý kontajner na plasty, kde sa zbierajú plasty, kovy a nápojové kartóny. V tomto prípade je to najjednoduchšie, lebo väčšina obalov sa vhadzuje sem. Inde je samostatný oranžový kontajner na nápojové kartóny. Sem ale obec zbiera väčšinou len nápojové kartóny z mlieka, džúsov a podobne. V každom prípade, ak naozaj ide o kombinovaný materiál, s ktorým si neviete rady, vytrieďte ho medzi plasty. Pracovníci na triedičke odpadov ručne vytrieďujú odpad, podľa využitia u recyklátorov. Ak nemá využitie na recykláciu, aspoň putuje na energetické zhodnotenie.

 Kam patria obaly z liekov?

Blister na lieky je takmer vždy kompozit – teda obal, ktorý sa skladá z niekoľkých ťažko oddeliteľných alebo neoddeliteľných vrstiev. Obal, ktorý sa skladá z viacerých zložiek vyhodíme do kontajnera podľa toho, aký materiál je v obale najviac zastúpený. V tomto prípade ide o plast.

Autor: (ENVI-PAK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2016
Nový zákon o odpadoch zaviedol prísnejšie štandardy a zmenil zodpovednosť
Na Slovensku sa denne predá 1,5 milóna nápojových kartónov. Napriek tomu, že je to cenný materiál na recykláciu, viac ako polovica skončí na skládkach. Ako to bude ďalej, ak sa má skládkovanie u nás dramaticky znižovať každý rok?
viac
22.01.2019
Po PET fľašiach chystá envirorezort aj zálohovanie nápojových kartónov
Popri triedení komunálnych odpadov a neskôr aj po zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek uvažuje envirorezort aj o zálohovaní nápojových kartónov. Presnejšie sa do roku 2022 chystá vypracovať analýzu viacvrstvových kombinovaných materiálov (tzv. tetrapakov), do ktorých sa balia mlieko či džúsy.
viac
08.10.2021
94 percent čokolády vyrobenej v Bratislave predávajú v recyklovateľných obaloch
Spoločnosť Mondeléz vyrába ročne 29-tisíc ton čokolády v Bratislave, pričom z tohto množstva 94 percent je predávaných v recyklovateľných obaloch. Do roku 2025 to má byť 100 percent.
viac
10.06.2023
Mestu sa vlani podarilo vyseparovať vyše 4300 ton odpadu
V roku 2022 sa v Nitre podarilo vytriediť viac ako 4300 ton komunálneho odpadu. Informovala o tom radnica na základe certifikátu, ktorý mesto získalo od organizácie ENVI-PAK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %