Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
26.08.2024 01:05

Nový školský rok - viete, ako správne triediť obaly zo školských potrieb?


Ilustračná snímka


Každoročne je záver augusta spájaný s prípravou školákov na nový školský rok. Odhaduje sa, že rodičia minú na školské pomôcky svojich ratolestí v priemere 50 eur. Čakajú ich nákupy zošitov, písacích potrieb, strúhadiel, pravítok či ďalších pomôcok.


Začiatok školského roka so sebou prináša aj množstvo odpadu, najmä z obalov, v ktorých sú školské potreby balené. Na dôležitosť správneho triedenia týchto pomôcok a obalov z nich – nielen na začiatku, ale počas celého školského roka, upozorňuje Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK.

Vedeli ste, že medzi prvé školské tašky by sme mohli zaradiť vlastne remeň, resp. špagát? Práve nimi si po zavedení školskej dochádzky v roku 1868 deti preväzovali knihy, ktoré si nosili do školy. Potom sa prešlo na tkané a neskôr na jednoduché kožené tašky. V 80. a 90. rokoch sa trh so školskými taškami poriadne rozrástol a podobne je to aj s obsahom, ktorý v taškách nájdeme. Kedysi stačilo mať zošiť a pero, dnes je vzdelávanie na inej úrovni, a tak je potrebných množstvo vecí, ktoré sú určené nielen na učenie, ale podporujú aj kreativitu. Odhaduje sa, že investícia do školskej výbavy je v priemere 50 eur, pričom do týchto výdavkov ešte nie je zarátaný nákup školskej tašky. Ako však upozorňuje OZV ENVI - PAK, aj v tomto prípade je potrebné myslieť na to, že začiatok nového školského roka nemusí automaticky znamenať všetko nové. „Pomôcky a potreby, ktoré sú ešte vhodné, je treba používať dovtedy, kým plnia svoj účel. Má to význam nielen v ekonomickej, ale aj environmentálnej rovine,“ pripomína Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.

Keď nám doslúžia, stávajú sa odpadom

Takmer všetky školské pomôcky sú balené do obalov – najčastejšie plastových alebo papierových, ktoré plnia ochrannú funkciu. OZV ENVI - PAK pripomína, že ak už spomínané pomôcky nakúpime, je dôležité, aby boli obaly z nich po rozbalení správne vytriedené. Plastové obaly, v ktorých sú balené fixky, pravítka alebo strúhadlá, ale aj zničené obaly na zošity, patria do žltých nádob na plastový odpad. Papierové obaly, ako sú obaly od niektorých výtvarných pomôcok či farebných papierov, patria do modrých kontajnerov. Množstvo produktov je balených do kombinácie viacerých obalov – primárne do kombinácie papierových a plastových obalov – tie potom treba vytriediť zvlášť. „Je dôležité, aby rodičia a aj ich deti pochopili, že všetky obaly zo školských potrieb treba správne vytriediť a všetko, čo sa od seba dá oddeliť, treba oddeliť a vytriediť samostatne,“ vysvetlila Katarína Kretter s tým, že nielen obaly zo školských pomôcok, ale aj samotné školské pomôcky sa stávajú odpadom v tom okamihu, ako nám doslúžia. „Napríklad zlomené pravítko, ktoré sa už nedá použiť, treba vyhodiť do plastov. Zapísané zošity, ktoré už nepotrebujeme, by mali byť vytriedené do nádoby na papier. Vypísané fixky, nefunkčné gumy, tuhy z pera alebo ceruzky, s ktorými sa už nedá kresliť, sa vytriediť nedajú, preto patria do čierneho kontajnera na zmesový odpad,“ priblížila Kretter.

Naučme deti triediť odpad už v útlom veku

Podobne ako samotné vzdelávanie začína už v útlom veku, aj environmentálna výchova a dôraz na triedenie odpadu by mali odštartovať čím skôr. Je dôležité, aby aj deti pochopili význam triedenia odpadu. „Nie nadarmo sa vraví, že deti sú naša budúcnosť, a preto je nevyhnutné, aby sme im ukázali správny prístup k ochrane planéty. Triedenie odpadu je jednoduchý, ale veľmi dôležitý krok, s ktorým môže začať každý, nech je to škôlkar, školák alebo dospelý. A dospelí by mali dbať na to, aby deti pochopili dôležitosť triedenia už v útlom veku,“ dodala Katarína Kretter.

To, ako správne vytriediť obaly zo školských pomôcok si môžete pozrieť v galérii. 

Galéria TU.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2016
Obce a ich triedenie – predstavujeme vám mesto Prievidza
V našej novej rubrike ,,Obce a ich triedenie“ vám budeme predstavovať jednotlivé mestá a obce, ktorým nie je životné prostredie ľahostajné, a preto sa mu snažia pomôcť triedením odpadu.
viac
07.08.2021
Kam vytriediť nápojový kartón a obaly z liekov
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
10.06.2023
Mestu sa vlani podarilo vyseparovať vyše 4300 ton odpadu
V roku 2022 sa v Nitre podarilo vytriediť viac ako 4300 ton komunálneho odpadu. Informovala o tom radnica na základe certifikátu, ktorý mesto získalo od organizácie ENVI-PAK.
viac
02.03.2024
ENVI - PAK zabezpečil vlani zhodnocovanie pre vyše 210 400 t obalov a neobalov
Záver februára je pre systém odpadového hospodárstva každý rok dôležitým dátumom. Jednotlivé OZV vtedy napĺňajú svoju zákonnú povinnosť a podávajú ohlásenia na Ministerstvo životného prostredia SR. Inak tomu nebolo ani tento rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %