Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
08.10.2018 01:47

Vybudovaním cyklistických centier vznikne nová atrakcia aj cyklotrasy


Obchodno spoločenské centrum - cyklocentrum Báč, zdroj: PB project s. r. o.


Nadšencom cyklistiky pribudne do konca jesene ďalšia trasa v rámci projektu SacraVelo. Vybudovaním cyklistických centier v obciach Báč (okres Dunajská streda) a Szil (Maďarsko) a vybudovaním nových cyklotrás vznikne atrakcia, ktorá spojí sakrálne hodnoty v cezhraničnom regióne.


Ako informuje obec Báč na svojej webovej stránke, v rámci projektu sa v obci vybuduje cyklocentrum, ktoré sa bude nachádzať v areáli bývalých technických služieb v centre obce. Projekt vo všeobecnosti realizuje rozvoj cyklotrás (vyznačením stoviek kilometrov bezpečných cyklotrás), výstavbou cyklocentier v obciach Szil a Báč a prepojením sakrálnych pamiatok na území žúp Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Trnavského a Bratislavského samosprávneho kraja. Partnerstvo zahŕňa dve župné a dve krajské samosprávy a taktiež dve spomínané obce.       

Ako informoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ich najväčšou aktivitou v tomto projekte je realizácia štvorkilometrového úseku cyklotrasy na hrádzi Šúrskeho kanálu v sume takmer 800.000 eur. „Cyklotrasa sa začína na hrádzi v mieste jej pripojenia na cestu Vajnory – Čierna voda a končí na moste miestnej komunikácie v Ivanke pri Dunaji,“ dodal.       

Novým značením dostanú cyklisti informácie o dostupnosti významných sakrálnych pamiatok, teda kostolov, synagóg či kaplniek, ktoré sa nachádzajú pozdĺž vybraných cyklotrás. Vytvorená bude aj aplikácia, ktorá poskytne detailné informácie o jednotlivých pamiatkach.       

Sieť pútnických ciest na bicykli sa pripojí k už existujúcim medzinárodným cyklistickým trasám EuroVelo. Ide o sieť 14 diaľkových cykloturistických trás po celej Európe. Využívajú ju nielen cykloturisti, ale aj miestni cyklisti pre každodenné jazdenie za rekreáciou či prácou. Sieť EuroVelo má byť dokončená v roku 2020 a jej celková dĺžka trás bude vyše 70.000 kilometrov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Považská Bystrica má nové partnerské mesto
Gruzínske mesto Zestafoni bude ôsmim partnerským mestom Považskej Bystrice. Medzinárodnú dohodu s novým partnerom schválilo tento týždeň považskobystrické mestské zastupiteľstvo.
viac
09.02.2019
V Nových Zámkoch tento rok pribudnú viaceré úseky cyklistických chodníkov
V Nových Zámkoch by čoskoro mali pribudnúť viaceré úseky nových cyklotrás. Mesto si pred tromi rokmi nechalo vypracovať urbanisticko-dopravnú štúdiu, ktorá rieši trasovanie cyklistických chodníkov cez celé Nové Zámky. Teraz radnica plánuje začať s ich výstavbou a značením.
viac
19.03.2021
Lučenec chce do konca roka dokončiť dve cyklotrasy
Dve cyklotrasy s celkovou dĺžkou viac ako 7,1 kilometra plánuje postaviť v tomto roku samospráva Lučenca. Na sociálnej sieti to oznámila primátorka Alexandra Pivková s tým, že mesto už začalo s prípravnými prácami.
viac
22.11.2021
Nové inovačné centrum InoVia prepojí vzdelávanie s praxou
Inovačné centrum InoVia, ktoré vzniká v Žilinskom kraji, prinesie nové stimuly pre inovačnú a digitálnu transformáciu kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %