Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.02.2019 12:05

V Nových Zámkoch tento rok pribudnú viaceré úseky cyklistických chodníkov


Ilustračná snímka


V Nových Zámkoch by čoskoro mali pribudnúť viaceré úseky nových cyklotrás. Mesto si pred tromi rokmi nechalo vypracovať urbanisticko-dopravnú štúdiu, ktorá rieši trasovanie cyklistických chodníkov cez celé Nové Zámky. Teraz radnica plánuje začať s ich výstavbou a značením.


Podľa magistrátu by sa mali práce realizovať súbežne s plánovanými opravami a údržbou chodníkov. "Vytipovali sme úseky, kde by sme mohli zriadiť cyklochodníky so všetkými bezpečnostnými a technickými náležitosťami podľa požiadaviek okresného dopravného inšpektorátu (ODI)," uviedla vedúca odboru komunálnych služieb mestského úradu Monika Kutenicsová.       

Ako uviedla, do plánu opráv je tento rok zaradený aj chodník popri panelákoch na Ulici Ľ. Štúra, ktorý dostane nový asfalt. "Okrem opravy ho chceme rozšíriť čiastočne do zeleného pásu. Potom bude mať celkovú šírku 4,6 metra a na jeho vonkajšej strane bude možné zriadiť cyklistický chodník. Časti pre chodcov a cyklistov budú oddelené. Začali sme obstarávať projekt, po vyhotovení ho predložíme na schválenie ODI. Práce by sa mali začať na jar, tento chodník bude medzi prvými, ktoré tento rok opravíme," skonštatovala Kutenicsová.       

Ďalší úsek cyklotrasy vznikne v Letomostí, kde stačí pre cyklotrasu urobiť vodorovné a zvislé dopravné značenie. "Cyklisti sa tak dostanú až na Podzámsku ulicu. Za priechodom z Letomostia na Podzámsku sa má stavať súkromný polyfunkčný objekt. V záväznom stanovisku mesto zaviazalo investora nechať pri objekte voľný pás široký tri metre, kadiaľ chceme cyklochodník predĺžiť až do parčíka za Zámčanom, čo už je centrálny mestský okruh," vysvetlila Kutenicsová.       

Na priechode z Letomostia cez Ulicu SNP k autobusovej stanici chce mesto nainštalovať aj svetelnú signalizáciu, ktorá umožní bezpečný pohyb chodcov aj cyklistov. "Zosynchronizovanie semaforov so signalizáciou na križovatkách pri úrade práce a ďalšou pri čerpacej stanici pomôže vytvoriť zelenú vlnu a urýchliť prejazd hlavným ťahom cez Nové Zámky," dodala Kutenicsová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2018
Nové Zámky sa zapoja do projektu budovania cyklotrás
Mesto Nové Zámky sa zapojí do projektu s názvom KOMBI, ktorého cieľom je vybudovanie siete cyklotrás v slovensko-maďarskom pohraničí. Hlavným partnerom projektu je Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Pons Danubii.
viac
22.07.2018
V Želiezovciach pribudne vyše šesť kilometrov nových cyklotrás
V Želiezovciach pribudne vyše šesť kilometrov nových úsekov cyklistických komunikácií. Podľa zástupcov mesta sa ich vybudovaním zrýchli cesta do práce, zlepší sa spojenie obyvateľov s občianskou vybavenosťou a s priemyselnou časťou v južnej časti mesta.
viac
17.02.2020
Nové Zámky začali s výstavbou interaktívneho ihriska Cultplay
Mesto Nové Zámky začalo s výstavbou interaktívneho detského ihriska Cultplay. Ihrisko vznikne revitalizáciou verejného priestranstva na časti pozemku v povodí rieky Nitra na sídlisku Nábrežie.
viac
19.03.2021
Lučenec chce do konca roka dokončiť dve cyklotrasy
Dve cyklotrasy s celkovou dĺžkou viac ako 7,1 kilometra plánuje postaviť v tomto roku samospráva Lučenca. Na sociálnej sieti to oznámila primátorka Alexandra Pivková s tým, že mesto už začalo s prípravnými prácami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %