Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.04.2019 08:05

Vodári dávajú príležitosť zlegalizovať vypúšťanie odpadovej vody


Vodári vedia viacerými spôsobmi zistiť odkiaľ priteká odpadová alebo zrážková voda do verejnej kanalizácie. Jedným z nich je aj monitorovanie kanalizácie kamerovým systémom. Na zázname z kamery vidieť, ako z pravej strany priteká do verejnej kanalizácie odpadová voda z neoficiálnej prípojky. Foto: archív LVS


Liptovskomikulášski vodári podnikajú ústretový krok voči tým, ktorí vypúšťajú odpadovú vodu do verejnej kanalizácie nezákonným spôsobom.


Liptovská vodárenská spoločnosť, a.  s., Liptovský Mikuláš (LVS) svojou kontrolnou činnosťou zisťuje, že niektorí občania nelegálne vypúšťajú odpadovú vodu do verejnej kanalizácie.

„Ide o tých obyvateľov, ktorí vypúšťajú odpadovú vodu do verejnej kanalizácie bez uzatvorenej zmluvy alebo vypúšťajú vodu zo studní a iných vlastných zdrojov bez dodatočného merania či nepriznávajú zrážkové vody z nehnuteľností,“ informoval Ing. Matej Géci, generálny riaditeľ LVS s tým, že takéto konanie je v rozpore so zákonom o vodovodoch a kanalizáciách a hrozí zaň pokuta bezmála 500 eur a spätné doúčtovanie stočného za uplynulé tri až štyri roky.

LVS aktuálne vyhlásila generálny pardon, ktorý umožňuje občanom, aby v lehote do 30. septembra tohto roka zabezpečili zlegalizovanie vypúšťanie odpadovej vody do verejnej kanalizácie v súlade so zákonom bez toho, aby voči nim boli uplatnené sankcie vyplývajúce zo zákona.

Generálny pardon je možné využiť tak, že občania, ktorí konajú v rozpore so spomenutým zákonom, doručia poštou alebo osobne na adresu: Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Revolučná 595, 031 05 Liptovský Mikuláš alebo e-mailom na adresu: zakaznickecentrum@lvsas.sk vyplnenú prihlášku na odvádzanie a čistenie odpadovej vody, ktorá je podkladom pre uzatvorenie zmluvy na odvádzanie odpadovej vody verejnou kanalizáciou a jej čistenie, ktorú nájdu aj na internetovej stránke: www.lvsas.sk.

„Neoprávnení producenti, ktorí budú v nelegálnom odvádzaní odpadovej vody verejnou kanalizáciou pokračovať, musia rátať s tým, že ich konanie sa nezaobíde bez sankcií, pretože

LVS je vo svojej pôsobnosti povinná vykonávať kontroly na zistenie nelegálneho vypúšťania odpadových vôd do verejnej kanalizácie v súčinnosti so stavebným dohľadom a ďalšími kompetentnými orgánmi,“ uzavrel Ing. Matej Géci.

 

Autor: (ts-LVS-Mgr. Eva Petranová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
V silných mrazoch praskajú potrubia a zamŕzajú prípojky
V ostatných dňoch odstraňovali liptovskomikulášski vodári desiatky porúch. Pri výkopoch v premrznutej zemi museli používať aj hydraulické zbíjacie kladivo. Zem je v súčasnosti zamrznutá do hĺbky viac ako stodesať centimetrov.
viac
06.09.2017
BVS predĺžila možnosť zlegalizovať pripojenie na kanalizáciu
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vyhlásila začiatkom leta generálny pardon, ktorý zákazníkom napojeným na verejnú kanalizáciu bez zmluvy umožňoval zlegalizovať svoje pripojenie do konca augusta. Pre rastúci záujem však BVS predĺžila túto možnosť až do 15. októbra.
viac
14.03.2018
Rozbor vody zo studní aj súťaže budú súčasťou osláv Svetového dňa vody
Orientačný rozbor vody zo studní, výtvarná súťaž, exkurzie aj medzinárodný futbalový turnaj mládeže budú súčasťou osláv Svetového dňa vody v Liptovskom Mikuláši.
viac
28.09.2018
Pri vybraných školách v L. Mikuláši by mohli vzniknúť dažďové záhrady
Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %