Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
27.10.2023 05:05

Konferencia VODA/SUCHO – Na vode nám záleží priniesla diskusie aj podnety


Ilustračná snímka z konferencie


Žilinský samosprávny kraj odštartoval veľkú diskusiu o vode a jej zadržiavaní v krajine. Cieľom je deklarovať svoj záujem pripraviť kraj na klimatickú zmenu a prizvať do spolupráce aktérov z územia.


V priestoroch Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši sa stretla viac ako stovka účastníkov z oblastí štátnej a verejnej správy, obhospodarovania lesov a pôdy, vodohospodárstva, urbanizmu, ochrany prírody a ako aj mnohých ďalších, ktorých táto téma zaujíma alebo sa chceli dozvedieť viac. ,,Veľmi nás potešil mimoriadny záujem o účasť na konferencii od aktérov z rôzneho spektra.. Je to dobrý signál, že téma vody a jej zadržiavania je v centre pozornosti obyvateľov v našom Žilinskom kraji,“ uviedla Veronika Střelcová, z pracoviska participatívnej politiky a jedna z organizátoriek tohto podujatia.

Dopoludňajší blok patril expertom a expertkám zo Slovenska i susedných Čiech, ktorí pomenovali aktuálne problémy v oblasti zmien hydrologického režimu a poukázali na hlavné ohrozenia, ktorým krajina čelí. Nasledovali ukážky dobrej praxe v podobe inšpiratívnych vodozádržných opatrení z lesnej, poľnohospodárskej aj urbanizovanej krajiny. V poobedňajšej časti programu sa účastníci rozdelili do skupín, v rámci ktorých hovorili o potrebách a bariérach pri riešení problematiky sucha, povodní a intenzívnych zrážok, no bližšie sa pozreli aj na les, poľnohospodársku krajinu a sídla.

,,Kraj má ambíciu akútnu situáciu s vodou riešiť. Jej nedostatok i nadbytok sú hrozbou. Ak chceme uspieť, je nutná spolupráca mnohých subjektov. Aj preto začíname tento dialóg v území. Konferencia je prvým krokom, kde sa pomenovali problémy a prekážky, teraz bude dôležité spolu s aktérmi hľadať tie najlepšie riešenia pre stratégiu regiónu v oblasti adaptácie na zmenu klímy,“ povedala županka Erika Jurinová.

Žilinský samosprávny kraj sa tejto téme bude ďalej venovať so zameraním na jednotlivé oblasti a regióny - Rajec, Turiec a Kysuce. ,,Prvé stretnutie pre relevantných aktérov z Rajeckej doliny bude na Mestskom úrade v Rajci už 23. novembra, ďalšie dve plánujeme do konca roka. Potrebujeme, aby bol verejný záujem v téme ochrany vody a prírodných hodnôt silný a jasný. V tomto smere je nevyhnutné diskutovať, spájať sa a podporovať navzájom napriek tomu, že naše názory sa rôznia,“ uzavrela Dana Gavalierová z odboru regionálneho rozvoja ŽSK.

Na konferenciu voľne nadväzovala diskusia pre verejnosť Na vode (nám) záleží. Záznam diskusie je dostupný na Na vode (nám) záleží | Facebook.

Konferenciu organizovalo pracovisko participatívnej politiky  a odborne zastrešil odbor regionálneho rozvoja. Podujatie bolo realizované v rámci národného projektu Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík 2, do ktorého je Žilinský kraj zapojený od januára 2022.

Toto podujatie je podporené z Európskeho sociálneho fondu. Kód projektu v ITMS2014+: 314011CQM9

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2018
Pri vybraných školách v L. Mikuláši by mohli vzniknúť dažďové záhrady
Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.
viac
29.07.2020
Rekonštrukcia zdravotníckej školy si vyžiada 4 milióny eur
Investíciu viac ako 4 milióny eur si vyžiada rekonštrukcia 30 rokov starej budovy Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši.
viac
13.11.2021
Rokovania s ministerstvom na pôde dvoch župných nemocníc
Parlament dal zelenú reformným zmenám v prvom čítaní. Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová včera navštívili nemocnicu v Trstenej a Liptovskom Mikuláši. Šéf rezortu zdravotníctva spolu s tímom vysvetľovali podstatu reformy.
viac
25.10.2023
Problematiku vodozádržných opatrení otvoria na konferencii v L. Mikuláši
O aktuálnych problémoch, potrebách a riešeniach v súvislosti s vodou budú v utorok hovoriť na odbornej konferencii Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Podujatie sa uskutoční v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %