Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.01.2017 03:35

V silných mrazoch praskajú potrubia a zamŕzajú prípojky


Liptovskomikulášski vodári odstraňovali jednu z porúch aj v Smrečanoch. Snímka zdroj: (archív LVS).


V ostatných dňoch odstraňovali liptovskomikulášski vodári desiatky porúch. Pri výkopoch v premrznutej zemi museli používať aj hydraulické zbíjacie kladivo. Zem je v súčasnosti zamrznutá do hĺbky viac ako stodesať centimetrov.


Prvé dni nového roka, ale už aj koniec minulého roka bol v okrese Liptovský Mikuláš pre vodárov v znamení odstraňovania porúch v mrazivom počasí, cez sviatky či v noci. Viac ako dve desiatky porúch na vodovodných potrubiach v okrese opravili zamestnanci Liptovskej vodárenskej spoločnosti, a. s., (LVS) Liptovský Mikuláš.

„Poruchy sme odstraňovali nielen v šachtách, ale mechanizmami kopali naši zamestnanci aj v teréne. Začiatkom roka, keď už bola pôda premrznutá do hĺbky vyše jedného metra, museli pri výkopoch používať aj hydraulické zbíjacie kladivo,“ informoval Tomáš Benikovský, výrobný riaditeľ LVS.

„Opravovali sme poruchy v mestských častiach Liptovského Mikuláša aj v obciach, napríklad  Dovalove, Važci, Závažnej Porube, Liptovskom Ondreji, Gôtovanoch, Hybiach, Kráľovej Lehote, Ižipovciach, Smrečanoch a iných,“ doplnil Benikovský.

 

Vznik porúch súvisí so silnými mrazmi

Ako súvisí vznik porúch na vodovodných potrubiach so silnými mrazmi? „Ide o fyzikálne vlastnosti pôdy a je to dosť zložitý proces. Zjednodušene sa ale dá povedať, že v póroch pôdy je voda, ktorá počas mrazov zamrzne a zväčší svoj objem. Laicky sa hovorí, že zem pracuje. Vodovodné potrubie si v takých podmienkach možno predstaviť ako dlhú tenkú drevenú špajdľu v zemi, ktorá sa pri pohybe pôdy v dôsledku jej zamrznutia a tým vzniknutého tlaku zlomí, alebo praskne v najzraniteľnejšom mieste,“ vysvetlil Marián Hričák, majster vodovodov LVS. Najčastejšie to býva v spojoch, kolenách či prechodoch cez steny a na miestach väčšej únavy materiálu.

 

Nielen poruchy boli dôsledkom zimy

„Zaznamenali sme aj viacero nahlásení o zamrznutých vodovodných prípojkách v rodinných domoch, ale napríklad aj Materskej škole v Pavčinej Lehote alebo útulku Občianskeho združenia Očami psa, ktoré prevádzkuje karanténnu stanicu v Liptovskom Mikuláši,“  poznamenal Marián Lesanský, generálny riaditeľ LVS. Takéto problémy sa vyskytujú počas zimy s teplotami hlboko pod bodom mrazu a zároveň nízkou snehovou pokrývkou.

Mnohí ľudia sa obrátili na vodárne so žiadosťou o rozmrazenie prípojky. „Rozmrazovanie prípojok z kovových materiálov je veľmi problematické a z plastových materiálov prakticky nemožné. Preto by si ich všetci, ktorí si plánujú zriadiť nové vodovodné prípojky, mali dať urobiť dostatočne hlboko, aby predišli prípadným problémom v budúcnosti,“ upozornil M. Lesanský.

 

Autor: (Eva PETRANOVÁ, LVS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2017
Za dodatočne upravovanú pitnú vodu vodárne neručia
Mnohí ľudia sa ocitnú v situácii, keď ich osloví zástupca niektorej zo spoločností predávajúcich filtre na pitnú vodu. Filtračné zariadenia sú drahé a pre bežných odberateľov zbytočné.
viac
14.03.2018
Rozbor vody zo studní aj súťaže budú súčasťou osláv Svetového dňa vody
Orientačný rozbor vody zo studní, výtvarná súťaž, exkurzie aj medzinárodný futbalový turnaj mládeže budú súčasťou osláv Svetového dňa vody v Liptovskom Mikuláši.
viac
28.09.2018
Pri vybraných školách v L. Mikuláši by mohli vzniknúť dažďové záhrady
Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.
viac
18.04.2019
Vodári dávajú príležitosť zlegalizovať vypúšťanie odpadovej vody
Liptovskomikulášski vodári podnikajú ústretový krok voči tým, ktorí vypúšťajú odpadovú vodu do verejnej kanalizácie nezákonným spôsobom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %