Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
25.04.2024 09:05

Samosprávam preplatia za výdavky počas prílevu cudzincov 96.342 eur


Ilustračná snímka


Za výdavky počas štyroch mimoriadnych situácií v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov z tretích krajín by mali preplatiť samosprávam spolu 96.342 eur. Návrh Ministerstva vnútra (MV) SR v stredu schválila vláda.


"Predkladaný návrh rozoberá mimoriadne situácie vyhlasované v období od 1. septembra 2023 do 14. novembra 2023 v pôsobnosti okresných úradov Banská Bystrica, Bratislava, Prešov a Veľký Krtíš v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky z tretích krajín," priblížil rezort. Dodal, že návrh sa nedotýka mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Samosprávy sa pri hromadnom príleve cudzincov z tretích krajín starali o núdzové ubytovanie a zásobovanie na zabezpečenie základných životných potrieb. "Cudzincom bolo potrebné zabezpečiť prevoz a presun do pridelených núdzových ubytovaní, poskytnutie prvej predlekárskej pomoci a neodkladnej zdravotnej starostlivosti, zabezpečenie humanitárnej pomoci, stravovania, hygienických balíčkov, dezinfekčných prostriedkov a tlmočníckych služieb," načrtol rezort. Rovnako bolo potrebné zabezpečiť v priestoroch a okolí núdzového ubytovania bezpečnosť, verejný poriadok a reguláciu pohybu osôb.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
20.11.2020
Vláda schválila refundáciu nákladov
Vláda SR vo štvrtok na svojom rokovaní schválila materiál vo vzťahu k refundácii nákladov, ktoré vynaložili mestá a obce v súvislosti s celoplošným testovaním.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
05.04.2024
Samosprávam majú za výdavky počas prílevu cudzincov preplatiť 96 342 eur
Za výdavky počas štyroch mimoriadnych situácií v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov z tretích krajín by mali preplatiť samosprávam spolu 96.342 eur. Vyplýva to z návrhu Ministerstva vnútra (MV) SR predloženého v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %