Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.08.2019 01:50

Veriaci sa po roku opäť stretnú na púti pri Studničke


Pútnické miesto Studnička v obci Nová Ves nad Žitavou. Snímka: (tasr)


Tisícky pútnikov sa po roku opäť stretnú na tradičnej púti k pútnickému miestu Studnička v obci Nová Ves nad Žitavou v okrese Nitra. Púť k Panne Márii Kráľovnej sa uskutoční od 24. do 26. augusta.


Jej súčasťou bude svätá omša v maďarskom jazyku, ktorú bude celebrovať biskupský vikár Zoltán Ďurčo, aj v slovenskom jazyku, celebrantom ktorej bude farár farnosti sv. Urbana v Nitre Milan Polák. Pontifikálnu slávnostnú svätú omšu bude celebrovať emeritný spišský pomocný biskup Andrej Imrich. Informoval o tom Rímsko-katolícky farský úrad v Novej Vsi nad Žitavou.       

Pri Studničke sa každoročne stretávajú veriaci nielen zo širokého regiónu, ale aj zo všetkých kútov Slovenska. Podľa legendy sa na tomto mieste zjavila v roku 1860 miestnemu pastierovi oviec postava panny v bielom rúchu s dieťaťom v náručí. V druhej ruke držala paličku a dotýkala som ňou zeme. Keď o chvíľu prišiel pastier k miestu, kde videl postavu, z prameňa tiekol výdatný prúd čistej vody. Ľudia uverili, že voda má zázračné účinky a lieči chorých. Vedľa prameňa postavili drevený stĺp a umiestnili naň sošku Panny Márie Lurdskej. Neskôr postavili farníci nad prameňom malú kaplnku z kameňa. Vodu z prameňa si chodia naberať ľudia zo širokého okolia. Aj dnes veria, že im pomôže pri liečení rôznych chorôb.       

Totalitný režim púte k Studničke zakázal organizovať, veriaci však individuálne tajne navštevovali toto miesto. Studnička v Novej Vsi nad Žitavou je od roku 1996 zaznačená na mape mariánskych pútnických miest Slovenskej republiky a schválená Arcibiskupským úradom Bratislavsko - trnavskej arcidiecézy.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2016
Kladné hospodárenie obce neovplyvnila ani kríza
Nová Ves nad Žitavou v okrese Nitra realizuje z vlastných zdrojov každoročne investície v priemere vo výške 45 000 eur.
viac
07.03.2018
Žiarčania budú môcť využívať novú cyklotrasu
Nová cyklotrasa v Žiari nad Hronom bude mať viac ako tri kilometre. Začínať bude na severe mesta a končiť až v priemyselnom parku.
viac
17.08.2019
Obec opäť ožije letným festivalom, ponúkne šport i folklór
Diviacka Nová Ves (okres Prievidza) opäť po roku ožije letným festivalom. Už 16. ročník podujatia ponúkne od 23. do 25. augusta vystúpenia folkloristov a kapiel, futbalový zápas či kulinársku súťaž.
viac
01.04.2020
NSK má na karanténne účely pripravený internát SOŠ v Dvoroch nad Žitavou
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) je pripravený na požiadanie Ústredného krízového štábu SR uvoľniť do dočasného užívania na karanténne účely voľný internát bývalej Strednej odbornej školy v Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %