Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.03.2018 09:44

Žiarčania budú môcť využívať novú cyklotrasu


Ilustračná snímka


Nová cyklotrasa v Žiari nad Hronom bude mať viac ako tri kilometre. Začínať bude na severe mesta a končiť až v priemyselnom parku.


Na vybudovanie cyklotrasy získalo mesto dotáciu vo výške takmer 594-tisíc eur. Cyklistický chodník dlhý 3650 km prepojí celé mesto – začínať bude na Jilemnického ulici na Etape a ústiť v areáli priemyselného parku cez most na Kortine. Hlavnú cyklistickú infraštruktúru bude predstavovať sieť cyklodopravných trás v rámci mesta, ktoré sa budú rozdeľovať na hlavné a doplnkové trasy. Pozdĺž celej cyklotrasy sa umiestni 103 cyklostojanov a dva uzamykateľné prístrešky pre bicykle. Kapacita jedného prístrešku je približne 20 bicyklov. V rámci tohto sa uvažuje aj s osadením servisného stojana na bicykle. Prístrešky by mali byť umiestnené pri Základnej škole na Jilemnického ulici a pred mestskou plavárňou.

Samotná výstavba cyklotrasy pozostáva z piatich samostatných stavebných objektov. Sú nimi napríklad cyklotrasa vedená po uliciach SNP, Jilemnického, Bernolákova, Svitavská, Š. Moysesa, Námestie Matice slovenskej, Hutníkov až po lávku ponad rieku Hron. Cyklotrasa bude v celej dĺžke vedená po už jestvujúcich miestnych komunikáciách, ktoré sa miestami rozšíria do zelene. Súčasťou projektu by malo byť aj osvetlenie pri priechodoch pre chodcov a cyklistov krížiacich frekventované miestne komunikácie. „Hlavným účelom vybudovania cyklotrasy je dochádzanie obyvateľov do zamestnania,“ uviedol pred časom primátor Peter Antal s tým, že sa tak zabezpečí nielen nemotorové prepojenie významných mestských lokalít či uzlov, ale najmä ekologické dochádzanie do práce, za verejnými službami či inými mestskými bodmi. „Vďaka cyklotrase odľahčíme motorovú dopravu v meste a podporíme aj ekologickú prepravu a samotné zdravie občanov,“ podotkol ďalej primátor.

Rekonštrukcia lávky

V rámci projektu sa počíta aj s rekonštrukciou mosta cez rieku Hron, ktorý už v minulosti využívali Žiarčania na skrátenie si cesty do priemyselného parku.  Most tak bude slúžiť aj ako lávka pre cyklistov a peších. V súčasnosti realizuje svoju činnosť v priemyselnom parku približne 185 firiem a za prácou sem dochádza minimálne 5000 občanov mesta.Na cyklotrasu získala žiarska radnica dotáciu z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vo výške 593 951 eur.

 

Autor: Zdroj: Žiar.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Počas jarmoku ukážu zrekonštruovanú časť Svätokrížskeho domu
Koncom týždňa sa v Žiari nad Hronom uskutoční tradičný jarmok. Počas jeho konania si budú môcť domáci ale aj návštevníci prezrieť aj hospodársku časť Svätokrížskeho domu, ktorú sa mestu podarilo tento rok zrekonštruovať.
viac
27.02.2018
Parkovacie miesta v centre Žiaru nad Hronom vybavia snímačmi
Parkovanie v centre Žiaru nad Hronom by malo byť v budúcnosti jednoduchšie. Miestna samospráva chce nové parkovacie miesta v centre vybaviť snímačmi. Pomocou aplikácie si tak vodiči budú môcť prezrieť aktuálne voľné parkovacie miesta.
viac
04.07.2019
Žiar nad Hronom: Svoje "áno" si budú môcť čoskoro snúbenci povedať aj v kaštieli
O svadby v Parku Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom je stále väčší záujem. Aj preto sa žiarske Mestské kultúrne centrum (MsKC) stále snaží vylepšovať služby, ktoré v tejto súvislosti snúbencom poskytuje.
viac
27.10.2023
Žiar nad Hronom a Kremnicu spojí nová značená cyklotrasa
Žiar nad Hronom a Kremnicu spojí nová turistická cyklotrasa. S jej značením začali v uplynulých dňoch. Trasu pripravuje mesto Žiar nad Hronom v spolupráci s obcami žiarskeho okresu a Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %