Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.11.2022 07:45

Vďaka eurofondom vznikne v meste Banícke námestie


Radničné námestie v Spišskej Novej Vsi. Snímka zdroj: (tasr).


V Spišskej Novej Vsi vznikne Banícke námestie s prepojením brehov Hornádu. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia výstavby a dopravy na mestskom úrade Milan Mucha s tým, že pôjde o prvok rekreačnej zóny v meste.


Samospráve sa na tento zámer podarilo získať zdroje z európskych fondov.

"Realizácia projektu Ekologicky a bezpečne v Spišskej Novej Vsi bola dlhoročným cieľom mesta s baníckou históriou, na ktorú sa tento projekt odvoláva. V rámci neho v lokalite pribudnú spevnené plochy, lavičky, prístupová komunikácia, osvetlenie, doplnková infraštruktúra vrátane vitríny a banera s baníckou históriou pri objekte Multicentra," priblížil Mucha.

Existujúcu cyklotrasu na opačnom brehu Hornádu prepojí s Baníckym námestím nová lávka pre cyklistov a chodcov. Na banícku tradíciu sa bude odvolávať aj podzemné osvetlenie s mapou 21 baníckych a hutníckych miest formou svietidiel zabudovaných priamo do dlažby. "Bude znázorňovať umiestnenie starých baníckych a hutníckych miest celého Spiša a tematicky bude prechádzať do osvetlenia mosta," objasnil Mucha.

Dodal, že z výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu na zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy mesto získalo nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 490 000 eur. "Pri podávaní projektu v tom čase boli oprávnené výdavky projektu na úrovni približne 517 000 eur. Vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu stavebníctva musela byť hodnota zákazky aktualizovaná a výsledná suma projektu po realizácii verejného obstarávania je takmer o 100 000 eur vyššia," dodal Mucha.

Spolufinancovanie projektu bude mesto hradiť z vlastných zdrojov a so stavebnými prácami sa začne na jar budúceho roka. Lehota výstavby je šesť mesiacov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2018
Vďaka dotácii zo SFZ postupne obnovia futbalový štadión
Futbalový štadión v Spišskej Novej Vsi prejde postupne kompletnou rekonštrukciou. Slovenský futbalový zväz (SFZ) totiž schválil mestu dotáciu 750.000 eur.
viac
08.10.2018
V meste pribudne most cez Hornád a trasy pre cyklistov i chodcov
Nový projekt dopravnej mobility v Spišskej Novej Vsi by mal vyriešiť vzťahy motorovej a nemotorovej dopravy. Cieľom je vybudovať moderné cyklistické, pešie a imobilné komunikácie popri rieke Hornád a smerom do historického centra mesta.
viac
13.08.2019
Na budovanie cyklotrás chce mesto získať zdroje z IROP
Mesto Spišská Nová Ves chce v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu vybudovať viacero cyklotrás. Primátor Pavol Bečarik v tejto súvislosti uviedol, že samospráva podala žiadosti o pridelenie finančných prostriedkov dohromady na štyri projekty.
viac
14.04.2020
Mesto Spišská Stará Ves pripravilo projekt na vybudovanie kompostárne
Mesto Spišská Stará Ves plánuje s podporou eurofondov zriadiť kompostáreň. Predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu schválili tento týždeň mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %