Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.10.2018 03:33

V meste pribudne most cez Hornád a trasy pre cyklistov i chodcov


Ilustračná snímka, zdroj: KSK


Nový projekt dopravnej mobility v Spišskej Novej Vsi by mal vyriešiť vzťahy motorovej a nemotorovej dopravy. Cieľom je vybudovať moderné cyklistické, pešie a imobilné komunikácie popri rieke Hornád a smerom do historického centra mesta.


V rámci projektu pribudne v centre mesta nový cyklochodník a chodník pre peších, most cez rieku Hornád a moderný spoločenský priestor, tzv. shared space. Projekt s názvom Ekologicky a bezpečne v Spišskej Novej Vsi je financovaný z Regionálneho operačného programu (IROP) vo výške takmer 921.700 eur, mesto ho spolufinancuje sumou približne 48.000 eur. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Činčárová.       

Projekt slávnostne otvorili v piatok 5. októbra primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Volný a predseda KSK Rastislav Trnka. V prvej fáze by sa mal vybudovať most cez Hornád, ktorý bude slúžiť ako spojnica pre peších a cyklistov a prepájať bude dve husto obývané lokality na brehu rieky. "Takáto lávka sa v centre Spišskej Novej Vsi nachádzala aj v minulosti a spájala dôležitú historickú ulicu Za šestnástkou a pôvodnú banícku osadu Klop-orth," uviedol Trnka. Most bude mať oceľovú konštrukciu s dvoma priehradkovými väzníkmi, presklenými zábradliami a exteriérovými svietidlami. Napojený bude na verejné osvetlenie, čím bude celá konštrukcia spolu s námestím dotvárať architektonicky zaujímavú atmosféru pešej a cyklistickej zóny.       

"V ďalšej fáze bude vybudovaná nová cyklotrasa, pešia a imobilná komunikácia popri rieke s rozlohou 1770 metrov štvorcových, ktorá by mala byť napojená na už existujúce mestské cyklotrasy a cyklistický chodník na opačnom brehu Hornádu," priblížil primátor mesta. Treťou fázou bude vytvorenie "shared space", teda moderného spoločenského priestoru pre peších, cyklistov a imobilných občanov. Prechádzať bude od rieky smerom do centra mesta. V ploche Baníckeho námestia bude zabudovaná svetelná mapa baníckych miest Spiša, vybudovaný bude nový oporný múr školy, rampa pre cyklistov a vozičkárov a zastávka pre cyklistický vláčik. Doterajší úzky priestor sa otvorí a zlepší sa spojenie sídliska Mier s centrom mesta. Súčasťou novovzniknutých plôch bude vybudovanie parkovísk pre osobné autá aj bicykle, nový vstup do školy s kruhovým objazdom, bránami, oplotením a novým oporným múrom.       

"Toto nábrežie Hornádu je v súčasnosti ťažko dostupné, chýba napojenie na historické centrum mesta a je tu málo záchytných parkovísk. Košický samosprávny kraj ako sprostredkovateľský orgán pre projekty financované z IROP v plnej miere podporuje tento zámer. Realizáciou tohto projektu budú dokončené desaťročia stavebne nedotiahnuté plochy a vznikne bezpečný a funkčný celok pre peších, cyklistov i motoristov," konštatoval Trnka. Práce na dostavbe projektu by sa mali začať po ukončení výberového konania do konca tohto roka a potrvajú približne 12 mesiacov.       Projekt dopravnej mobility nadväzuje na zámer z roku 2007, ktorý bol dokončený iba spolovice.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2018
Mesto Michalovce získalo viac ako pol milióna eur na cyklotrasu
V meste pribudne viac ako dva kilometre novej cyklotrasy vďaka schváleným externým finančným prostriedkom z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 562 tisíc eur. Mesto bude projekt spolufinancovať sumou 29, 6 tisíc eur.
viac
16.02.2022
Ministerstvo vnútra má v Spišskej Novej Vsi otvoriť klientske centrum
V budove na Markušovskej ulici v meste Spišská Nová Ves, ktorú mal v správe Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, vznikne v poradí 65. klientske centrum ministerstva vnútra (MV).
viac
25.11.2022
Vďaka eurofondom vznikne v meste Banícke námestie
V Spišskej Novej Vsi vznikne Banícke námestie s prepojením brehov Hornádu. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia výstavby a dopravy na mestskom úrade Milan Mucha s tým, že pôjde o prvok rekreačnej zóny v meste.
viac
23.06.2023
Nové tréningové atletické centrum bude onedlho slúžiť verejnosti
V Spišskej Novej Vsi ukončili výstavbu nového tréningového atletického centra, onedlho bude slúžiť verejnosti. Zástupcovia mesta ako investora si objekt od dodávateľa stavby prevzali v stredu (21. 6.) s mesačným predstihom. Informovala o tom samospráva na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %