Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.04.2023 03:20

V Bratislave ocenili Najkrajšie knihy Slovenska za rok 2022


Snímka z vernisáže výstavy. Snímka zdroj: (tasr).


Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave predstavil vo štvrtok najkrajšie knihy za rok 2022. Kolekciu ocenených kníh v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska (NKS) sprístupní od piatka (28. 4.) v Galérii Dušana Rolla.


Informovala o tom organizačná a mediálna manažérka Bibiany Natália Cehláriková.

"Každá kniha musí upútať svojho čitateľa nielen obsahom, ale aj spracovaním. Príťažlivou grafikou, zaujímavou typografiou, peknou ilustráciou, pozoruhodnou väzbou či formátom," uviedla Cehláriková k oceneniu kníh vydaných v predchádzajúcom roku na Slovensku alebo diel, na ktorých sa väčšinovo podieľali slovenskí autori.

Cieľom súťaže je zvyšovanie knižnej kultúry na Slovensku, najmä z hľadiska jej vizuálneho spracovania a propagácia najkvalitnejších titulov doma i v zahraničí. Do aktuálneho ročníka prihlásili 169 knižných titulov rôznych žánrových kategórií, ktoré posudzovala 15-členná porota zložená z ilustrátorov, dizajnérov, teoretikov knihy či polygrafov.

"Odborná porota posudzovala knihy podľa výtvarných a polygrafických kritérií pre kvalitný knižný dizajn. Hodnotila formát knihy, použitý papier, písmo, väzbu, farebné riešenie tlače, ilustrácie a podobne, prihliadala aj na súlad so žánrom/textom knihy," priblížila Cehláriková.

Porota vybrala ako Najkrajšie knihy Slovenska 2022 dvadsiatku kníh, ocenili tiež viaceré študentské práce. Predsedom poroty bol Ľuboslav Paľo.

Bibiana informuje, že súťaž NKS dostane budúci rok nový formát. Miernou inováciou súťaže chce pritiahnuť pozornosť verejnosti ku krásnym knihám. "Tento ročník súťaže bol posledný, v ktorom boli prihlásené knihy hodnotené v siedmich kategóriách - vedecká a odborná literatúra, krásna literatúra, literatúra pre deti a mládež, učebnice, knihy o výtvarnom umení a obrazové publikácie, bibliofilské tlače, študijné práce poslucháčov výtvarných a polygrafických škôl," poznamenala Cehláriková.

Novinka sa objavila aj v aktuálnom ročníku súťaže, bola ňou odborná diskusia NKS 2022 – Prečo práve tieto?. Členovia poroty hovorili o kvalite knižného dizajnu a kritériách výberu 20 víťazných titulov.

Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo v dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave. Slávnosť, na ktorej si úspešní autori a vydavateľstvá prevzali ceny, spečatí vernisáž výstavy Najkrajšie knihy Slovenska 2022, ktorú otvoria po udeľovaní cien v Galérii Dušana Rolla v Bibiane. Výstava potrvá do 11. júna.

Hlavným organizátorom súťaže NKS je Bibiana. Spoluorganizátormi sú Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Slovenská národná knižnica a Zväz polygrafie na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2021
Bibiana otvára novú výstavu Od hračky po hračku
Od hračky po hračku je názov novej výstavy, ktorú vo štvrtok otvorí Bibiana, medzinárodný dom umenia.
viac
01.03.2022
OLO začne s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začne v utorok (1. 3.) s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad, teda odpadu z hnedých nádob.
viac
18.05.2023
Verejnosť môže hlasovať o najkrajšiu slovenskú poštovú známku za rok 2022
Verejnosť má možnosť hlasovať za najkrajšiu slovenskú poštovú známku a najkrajšiu obálku prvého dňa (FDC) vydanú v roku 2022. Do ankety sa môžu záujemcovia zapojiť do 15. júna. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty (SP) Iveta Dorčáková.
viac
06.07.2023
Staré Mesto hospodárilo vlani s prebytkom vyše 2,9 milióna eur
Bratislavské Staré Mesto hospodárilo v minulom roku s prebytkom viac ako 2,9 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2022, ktorý schválili poslanci na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %