Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
16.09.2021 02:05

Bibiana otvára novú výstavu Od hračky po hračku


Bibiana pozýva


Od hračky po hračku je názov novej výstavy, ktorú vo štvrtok otvorí Bibiana, medzinárodný dom umenia.


 "Dobre navrhnutá a kvalitne vyrobená hračka podporuje a rozvíja cit pre krásu, účelnosť i empatiu," uvádzajú autori interaktívnej výstavy o hračkách, ktorá je príspevkom Bibiany k Roku slovenského dizajnu. Deti sa na nej nielen zahrajú, ale môžu objaviť aj staré historické hračky, legendárnu stavebnicu, plyšového medvedíka, domček pre bábiky i nové hračky z dielne slovenských dizajnérov. Autorkou námetu a scenára je výtvarníčka Ingrid Abrahamfyová, výtvarné riešenie navrhol dizajnér Roman Bezák.       

"Ako dvaja starí remeselníci išli sme na to praktický - po materiáloch, okrem jednej miestnosti, ktorá je venovaná histórii hračiek, a galérie, v ktorej vystavujeme hračky našich dizajnérov, máme miestnosti venované drevu, plastu či kovu," uviedla vo štvrtok na tlačovej konferencii Abrahamfyová.       

Prehliadka výstavy sa začína reprodukciou obrazu Pietra Brueghela (1560), na ktorej môžu deti hľadať hry, ktoré sa hrajú dodnes. Ďalej tu nájdu repliky historických hračiek podľa archeologických nálezov, ikonickú technickú hru s názvom Merkur, ktorá sa vyrába od roku 1920 až dodnes, mesto z veľkej farebnej skladačky. Na výstave nechýba ani dievčenský sen - domček pre bábiky, či najznámejšia textilná hračka plyšový medveď.       

Poslednú časť výstavy tvorcovia venovali plastovým hračkám a najznámejšej dizajnérke hračiek v bývalom Československu Libuši Niklovej. "Dôvtipná ´vynálezkyňa´ robila v 80. rokoch veľmi zaujímavé multifunkčné hračky. Vytvorila 230 návrhov úspešných hračiek, sú medzi nimi gumové figúrky, figúrky s harmonikovým trupom, nafukovacie hračky, mnohé z nich sa vyrábajú dodnes," priblížila Abrahamfyová. Dodala, že v tejto časti výstavy sa deti môžu zoznámiť so spomínanými slovenskými dizajnérmi detských hračiek: "Môžu si pozrieť ich návrhy a inšpirovať sa nimi pri vymýšľaní svojej vlastnej hračky."       

Výstava potrvá do 27. februára 2022.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2018
Leonardium - jedinečná zážitková výstava prichádza do Prešova
Nechajte sa inšpirovať Leonadrom Da Vinci. Jedinečná zážitková výstava Leonardium, inšpirujúca deti aj dospelých, dáva návštevníkom príležitosť zoznámiť sa s Leonardovými vynálezmi, umením a vedeckou prácou hravou a pútavou formou.
viac
28.03.2019
Aha! Točí sa to, nespadne to. Nová interaktívna výstava v Prešove
Detské zážitkové centrum Aha! Miesto detských objavov prináša pod názvom Aha! Točí sa to, nespadne to do Prešova novú interaktívnu výstavu “Koleso - vedecká hračka”.
viac
02.04.2022
Nové Mesto pripravuje ukrajinsko-slovenský komunitný dom
Komunitné centrum na Ovručskej ulici v bratislavskom Novom Meste by sa malo dočasne zmeniť na ukrajinsko-slovenský komunitný dom.
viac
28.04.2023
V Bratislave ocenili Najkrajšie knihy Slovenska za rok 2022
Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave predstavil vo štvrtok najkrajšie knihy za rok 2022. Kolekciu ocenených kníh v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska (NKS) sprístupní od piatka (28. 4.) v Galérii Dušana Rolla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %