Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.03.2024 10:00

Úsmev ako dar upozorňuje na ohrozenie rodín chudobou, vyzýva na filantropiu


Vľavo Radoslav Dráb zo Spoločnosti Úsmev ako dar. Foto: TASR/František Iván


Mnoho rodín na Slovensku bojuje s finančnými problémami. Úsmev ako dar upozorňuje, že chudobou je ohrozených až 30 percent rodín. Na štvrtkovom (21. 3.) treťom ročníku 1. Darcovskej konferencie organizácia spolu s partnermi vyzvali verejnosť, aby sa zapojila do pomoci pre tých najzraniteľnejších.


"Mnoho rodín bojuje s finančnými problémami a predsudkami. Je to pre nich veľmi ťažké a vyčerpávajúce, pretože dnes rodina nerieši len otázku bývania, ale má omnoho viac starostí, ktoré sa postupne nabaľujú a ktoré potom nedokáže sama uniesť. Preto vnímame ako veľmi dôležitú prácu nášho multidisciplinárneho odborného tímu, ktorý pracuje s rodinou a sprevádza ju," povedal výkonný riaditeľ organizácie Úsmev ako dar Štefan Adamjak.         

Organizácia dostáva denne niekoľko desiatok žiadostí o pomoc od rodín v núdzi, ktorým hrozí, že prídu o strechu nad hlavou. Za veľkú hrozbu považuje vyňatie detí z rodín, ktoré následne prejdú pod ústavnú starostlivosť štátu. Poznamenala, že viac ako polovica detí žijúcich v centrách pre deti a rodiny by sa mohla vrátiť domov, ak by sa s ich rodinami systematicky pracovalo.         

Z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny vyplýva, že umiestnenie jedného dieťaťa mimo vlastnej rodiny stojí štát 24.852 eur ročne. Úsmev ako dar tiež upozornil, že mladí dospelí sú počas pobytu a pri odchode zo zariadení ponechaní na pomáhajúce organizácie a donorov. Priblížil, že vďaka pomoci partnerov pripravili vlani pre deti a mladých dospelých takmer 500 vzdelávacích a 750 voľnočasových, rozdali viac ako 1100 štipendií pre stredoškolákov a vysokoškolákov z Centier pre deti a rodinu a sociálne slabých rodín. Organizácia aktuálne zamestnáva aj 22 bývalých "domovákov".         

Zlú ekonomickú situáciu a následnú stratu bývania vidí organizácia ako najčastejší dôvod toho, prečo sa deti ocitajú v centrách pre deti a rodiny. Kľúčovú úlohu v zabezpečení bývania by mala podľa nej zohrávať aj samospráva. Slovensko je podľa riaditeľa sekcie sociálnych vecí hlavného mesta Bratislava Sergeja Káru krajina s najmenším počtom dostupného sociálneho nájomného bývania v Európskej únii. Pripomenul však, že Bratislava má vo Fonde nájomného bývania k dispozícii 900 bytov a od jesene bude mať nový systém prideľovania bytov, primárne zameraný na zraniteľných ľudí.         

Úsmev ako dar je najrozsiahlejším poskytovateľom pobytových sociálnych služieb so sprevádzaním pre rodinu a deti na Slovensku, prvé sociálne nájomné bývanie na Slovensku spustil v roku 2012. Avizoval, že v apríli uvedie do prevádzky ďalšie tri byty v bratislavskej Petržalke.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2018
Podvodníci využívajú už aj bosorácke praktiky
Vodiči v Bratislave sa na parkoviskách môžu stretnúť s bosorkou a vešticou v jednom, ktorá ponúka pomoc so zbavením zakliatia. Informuje o tom Polícia SR na sociálnej sieti.
viac
07.05.2019
Úsmev ako dar pozýva na bežecké podujatie
Organizácia Úsmev ako dar vytvorila desaťčlenný tím, ktorý pobeží na podujatí The Run Slovakia trasu dlhú 243 kilometrov z Tepličky do Bratislavy. Bežci majú stále možnosť sa registrovať, beh sa uskutoční 14. až 16. júna.
viac
21.12.2019
Výťažok z Anjelskej kapustnice poputuje organizácii Úsmev ako dar
V rámci Košických rozprávkových Vianoc v sobotu počas dňa varili v 1000-litrovom kotle na Hlavnej ulici kapustnicu. Výťažok z 8. ročníka charitatívneho podujatia Anjelská kapustnica poputuje organizácii Úsmev ako dar.
viac
24.10.2020
Branislav Tréger upozornil predsedu vlády na pomoc komunálnym podnikom
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger upozornil predsedu vlády Slovenskej republiky na nesplnenie avizovanej pomoci pre komunálne podniky a požaduje ich zaradenie medzi subjekty, ktoré sa môžu uchádzať o štátnu pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %