Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.06.2022 11:40

Tohtoročná Rontouka priblíži príbeh Novoklenovčanov i tradičné remeslá


Snímka zdroj: (Klenovská Rontouka).


V poradí 43. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností s názvom Klenovská Rontouka ponúkne návštevníkom okrem bohatého folklórneho programu i príbeh Novoklenovčanov či predstavenie tradičných remesiel. Informovala o tom dramaturgička slávností Stanislava Zvarová.


Trojdňové slávnosti odštartujú v obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota v piatok (24. 6.) otvorením jarmoku ľudových remesiel, tvorivých remeselných dielní a tradičných gastronomických dvorov. Hlavný program prvého dňa prinesie vystúpenia regionálnych folklórnych kolektívov a udeľovanie ocenení starostkou obce Klenovec. Vo večerných hodinách sa návštevníci môžu tešiť aj na spomienkový program s názvom Novoklenovčania - 75 rokov od návratu z Nového Klenovca v Podkarpatskej Rusi na Slovensko.

V sobotu (25. 6.) bude Klenovská Rontouka pokračovať prezentáciou tradičných remesiel a kultúrnym programom. V rámci neho organizátori predstavia aj regionálny program Chlieb náš každodenný prezentujúci typické práce na dedine. Sobotný večer bude patriť vystúpeniu Univerzitného folklórneho súboru Mladosť z Banskej Bystrice s programom Miesto na Zemi – obrazy z Dolnej Zeme.

"V nedeľu (26. 6.) uvedieme záverečný program slávností Rúfus a deti - Óda na radosť, v ktorom sa predstavia herec, recitátor Jozef Šimonovič a sólisti speváci a spevácke skupiny z viacerých regionálnych detských folklórnych súborov," dodala Zvarová.

Klenovská Rontouka je najväčší folklórny festival v regióne, každoročne ho organizujú Gemersko-malohontské osvetové stredisko, obec Klenovec a občianske združenie Rodon Klenovec. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2019
Tohtoročná Klenovská rontouka bude zameraná na remeslá a baníctvo
Na tradičné remeslá a baníctvo bude zameraný 41. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností, známych aj ako Klenovská rontouka, ktoré sa každoročne konajú v dedine Klenovec v okrese Rimavská Sobota. Tohtoročná rontouka je naplánovaná na 28. až 30. júna.
viac
11.08.2021
Klenovská Rontouka vstupuje do 42. ročníka
Už tento víkend sa v obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota uskutoční 42. ročník podujatia Gemersko-malohontské folklórne slávnosti – Klenovská Rontouka.
viac
17.08.2022
Na festivale v Múzeu kysuckej dediny sa predstavia slovenskí a českí folkloristi
Na folklórnom festivale Jánošík & Ondráš Folk Fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v sobotu (20. 8.) a v nedeľu (21. 8.) predstavia slovenskí a českí folkloristi. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %