Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
11.08.2021 04:05

Klenovská Rontouka vstupuje do 42. ročníka


Ilustračný výrez plagátu


Už tento víkend sa v obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota uskutoční 42. ročník podujatia Gemersko-malohontské folklórne slávnosti – Klenovská Rontouka.


Ako TASR informovala koordinátorka a dramaturgička podujatia Stanislava Zvarová, slávnosti prinesú do Klenovca bohatý folklórny program i jarmok tradičných remesiel.       „Prvý deň bude patriť prezentácii remeselných majstrov na Jarmoku remesiel, výstavách tvorby zručných remeselných majstrov, na tvorivých dielňach či na voľnej scéne hudby, spevu a tanca,“ priblížila Zvarová. Piatkový (13. 8.) večerný  program obohatia domáce folklórne kolektívy, predstavia sa i hostia z folklórneho súboru (FS) Partizán z Banskej Bystrice, Skorušina z Lieseku a FS Podpoľanec z Detvy.       

V sobotu (14. 8.) dopoludnia bude program patriť najmä heligonkárom a tvorivým dielňam, viacerým detským folklórnym súborom a vystúpeniam regionálnych tanečníkov, spevákov a hudobníkov. Popoludní a večer sa predstavia folklórne zoskupenia z rôznych častí Slovenska, program vyvrcholí dielom Amerikáni v podaní FS Považan z Považskej Bystrice. Slávnosti v Klenovci ukončia v nedeľu (15. 8.) v miestnom kostole piesne z kancionálu Juraja Tranovského.       

Klenovská Rontouka je najväčším folklórnym festivalom v regióne Gemer-Malohont, z verejných zdrojov ho podporili Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.     

Viac TU

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2019
Tohtoročná Klenovská rontouka bude zameraná na remeslá a baníctvo
Na tradičné remeslá a baníctvo bude zameraný 41. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností, známych aj ako Klenovská rontouka, ktoré sa každoročne konajú v dedine Klenovec v okrese Rimavská Sobota. Tohtoročná rontouka je naplánovaná na 28. až 30. júna.
viac
28.06.2019
Tohtoročná Klenovská Rontouka je zameraná na remeslá a baníctvo
Na tradičné remeslá a baníctvo je zameraný 41. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností, známych aj ako Klenovská Rontouka, ktoré sa v piatok začínajú v Klenovci v okrese Rimavská Sobota.
viac
13.08.2021
Zemplínske slávnosti, folklórny festival spevu a tanca
Zemplínske slávnosti sú už vyše šesťdesiat rokov neodmysliteľne späté s letom v Michalovciach. V roku 2019 sme ich 60. výročie oslávili veľkolepým trojdňovým programom netušiac, že na 61. ročník si budeme musieť počkať viac než jeden rok.
viac
23.06.2023
Klenovská Rontouka po 44. raz predstaví ľudové tradície našich predkov
V obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota sa bude konať v poradí 44. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností známych ako Klenovská Rontouka, zameraných na ľudové tradície našich predkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %