Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.07.2023 10:50

Tábor dobrovoľných ochranárov sa tento rok uskutoční v Cerovej vrchovine


Ilustračná snímka Teraz.sk


V lokalite Burda pri obci Rovné v Cerovej vrchovine sa v sobotu (29. 7.) začne už 47. ročník Východoslovenského tábora dobrovoľných ochrancov prírody (VSTOP).


Podujatie organizované Slovenským zväzom ochrancov prírody a krajiny (SZOPK) bude trvať do piatku (4. 8.) a spojené bude aj s mapovaním územia. TASR o tom informovala Kristína Bocková, manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR, ktorá je spoluorganizátorom tábora.         

"Po rotácii predchádzajúcich ročníkov sa nám ideálnym územím javí Revúcka vrchovina. Pri zachovaní pôvodného charakteru stanového mestečka a všetkých požiadaviek, ktoré si prítomnosť takmer 300 účastníkov organizácia podujatia vyžaduje, sme tento rok našli po dohode s majiteľom priestoru a miestnou samosprávou vhodné miesto za hranicou bývalého Východoslovenského kraja," uviedla riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti Latorica ŠOP SR a členka prípravného výboru tábora Kristína Voralová.         

Hlavným poslaním tábora je poskytnúť amatérskym bádateľom a dobrovoľníkom možnosť zapojiť sa do prírodovedného výskumu pod vedením odborníkov na málo preskúmanom území. Program tábora je rozdelený do odborných sekcií, účastníci sa tak budú môcť zapojiť napríklad do jaskyniarskej sekcie, sekcie zameranej na netopiere, obojživelníky, motýle, chrobáky, vážky či slimáky. Veľký záujem je každoročne o ornitologickú sekciu a lokálny výskum zameraný na veľké šelmy.         

Výsledným produktom tábora je okrem poznania krajiny a prírody aj zborník spracovaných výsledkov z terénnej činnosti v danom území. Do vedenia takmer dvadsiatky odborných sekcií sa na aktuálny ročník podujatia prihlásili pracovníci viacerých odborných organizácií, vysokoškolskí odborní pracovníci z mnohých slovenských univerzít i ďalší špecialisti na jednotlivé skupiny rastlín a živočíchov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2022
Program Tréneri v škole pokračuje aj v školskom roku 2022/2023
Program “Tréneri v škole”, ktorý prebieha pod záštitou splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport, pokračuje už tretí rok svojho pôsobenia na základných školách.
viac
14.01.2023
Uzávierka prihlášok v súťaži Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023 je 31. januára
Ministerstvo kultúry SR a partneri súťaže – Nadácia SPP, SPP a mediálny partner RTVS vyhlásili ďalší, v poradí už 16. ročník súťaže, ktorá motivuje, inšpiruje a podporuje vlastníkov cenných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu.
viac
14.09.2023
Dedinou roka 2023 je kysucká obec Korňa
Jedinečná poloha umocnená unikátnymi odľahlými osadami, mariánske pútnické miesto Živčáková, náučný chodník Bylinková lekáreň aj obecná včelnica. Kysucká obec Korňa sa právom stala Dedinou roka 2023.
viac
20.10.2023
Okrem titulu Dedina roka 2023 udelili sedem ďalších ocenení
Večernou slávnosťou v obci Korňa vyvrcholil aktuálny 12. ročník národného ocenenia Dedina roka. Národné ocenenie Dedina roka 2023 bolo odovzdané kysuckej obci Korňa. Laureát - obec Korňa a navyše aj obec Čičmany postupujú na Európsku cenu obnovy dediny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %