Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
14.09.2023 08:05

Dedinou roka 2023 je kysucká obec Korňa


„Keď som našu dedinku do Dediny roka prihlásila a spolu s kolegyňami sme vyplnili prihlášku, naši obyvatelia o tom ani len netušili. V deň D, kedy nás navštívila hodnotiaca komisia, som bola prekvapená, ako sa naši obyvatelia na tento deň tešili a pripravovali. Ich priazeň, spolupatričnosť, ochota a súdržnosť ma uistili, že som urobila správny krok. Pre mňa sa stali víťazmi bez ohľadu na to, ako to dopadne,“ povedala Marianna Bebčáková, starostka Korne.


Jedinečná poloha umocnená unikátnymi odľahlými osadami, mariánske pútnické miesto Živčáková, náučný chodník Bylinková lekáreň aj obecná včelnica. Kysucká obec Korňa sa právom stala Dedinou roka 2023.


Predurčili ju k tomu nielen prírodné zaujímavosti, ale aj aktivity, ktoré obec realizuje v rámci rozvoja cestovného ruchu. Vyhlasovateľmi národného ocenenia Dedina roka sú od roku 2001 Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia.

O titul Dedina roka 2023 prejavilo záujem 12 výnimočných slovenských dedín, ktoré dosahujú úspechy v rozvoji starostlivosti o vidiek, sú konkurencieschopné, dokážu prinášať inovatívne riešenia do procesu starostlivosti o svoje prostredie a pritom nezabúdajú ani na vlastné tradície a rozmanitosť kultúry. Práve Korňa podľa národnej hodnotiacej komisie najkomplexnejšie spĺňa princípy a požiadavky hodnotených oblastí v rámci ocenenia Dedina roka 2023.

Okrem cestovného ruchu rozvíja Korňa aj spoluprácu s miestnymi spolkami a podnikateľskými subjektmi, pričom realizuje množstvo projektov zameraných na zvyšovanie životnej úrovne obyvateľov obce, zvyšovanie kvality životného prostredia, prevenciu kriminality a odpadové hospodárstvo. 

Autor: Zdroj: Slovenská agentúra životného prostredia, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Prečo sa prihlásiť do súťaže Dedina roka?
Presne pod týmto názvom Slovenská agentúra životného prostredia a Spolok pre obnovu dediny organizujú monotematický seminár.
viac
13.05.2019
O titul Dedina roka 2019 zabojuje 23 obcí
Súťaž Dedina roka vstúpila do svojho jubilejného 10. ročníka s 23 prihlásenými obcami, ktoré prostredníctvom nej odprezentujú výsledky dosiahnuté pri ich obnove a rozvoji.
viac
16.06.2020
Zažite čaro Jánskej noci v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, vás pozýva na podujatie, ktoré sa uskutoční 21. júna v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pod názvom Jánska noc má čarovnú moc.
viac
20.10.2023
Okrem titulu Dedina roka 2023 udelili sedem ďalších ocenení
Večernou slávnosťou v obci Korňa vyvrcholil aktuálny 12. ročník národného ocenenia Dedina roka. Národné ocenenie Dedina roka 2023 bolo odovzdané kysuckej obci Korňa. Laureát - obec Korňa a navyše aj obec Čičmany postupujú na Európsku cenu obnovy dediny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %