Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
17.10.2022 01:30

Sezóna na hrade Čabraď bola v znamení obnovy portálu jednej zo vstupných brán


Hrad Čabraď, foto z archívu. Snímka zdroj: (tasr).


Združenie Rondel, ktorého členovia sa spolu s dobrovoľníkmi viac ako dve desaťročia starajú o obnovu hradu Čabraď v okrese Krupina, vykonalo v uplynulej sezóne najviac prác na obnove južného portálu tretej vstupnej brány. Uviedol to predseda združenia Albert Loydl.


"Pri obnove južného portálu tretej vstupnej brány sme dokončili kvádre ostenia hlavného vstupu, doplnili sme množstvo muriva z lomového kameňa nad vstupom pre peších, v ktorom sa zrekonštruovala vpadlina pre padací most a otvor pre kladku," priblížil práce Loydl. "Vrcholom bolo záverečné zaklenutie hlavného vstupu klenbou, ktorá tak vytvorila základ pre ďalšie plánované doplnenie muriva nad portálom. Vytvorí sa tak v budúcnosti bezpečný a reprezentatívny vstup do horného hradu," dodal.

Členovia združenia a dobrovoľníci sa pustili vďaka pomoci z Uhrovského hradu aj do záchrany okenného otvoru vo východnom paláci. "Tam sa domuroval rozpadnutý parapet a začalo sa s rekonštrukciou okenného záklenku. Veríme, že sa dielo budúci rok dokončí a môžeme sa pustiť do ďalšieho vedľajšieho okna," uviedol Loydl.

V lete sa podarilo dokončiť pultovú striešku nad vstupom do pivničky pod sýpkou. "Jej absencia nám spôsobovala zatekanie vody do interiéru, hlavne počas silnejších búrok. Zachytenú vodu sme zviedli do zbernej nádrže, čo nám pomohlo pri murárskych prácach na iných objektoch. Zvlášť, keď toto leto sa ukázalo ako mimoriadne suché a ani zachytená voda nám nestačila a museli sme si ju do hradu ešte aj dovážať," priblížil ďalej.

Zaujímavosťou tejto sezóny bola aj skúsenosť s filmovaním na hrade v rámci nakrúcania dokumentu Divoká príroda Slovenska s Nigelom Marvenom. "Na premiéru tohto dokumentu sa môžeme tešiť v decembri roku 2023," upozornil Loydl.

Združenie aktuálne pracuje s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja na vydaní zborníka o hrade, ktorý by mal ísť do tlače koncom roka. "Záujemcovia v ňom nájdu spracovanú najstaršiu históriu hradu od stredoveku po novovek, históriu záchrany hradu, ako aj informácie o prírodnej rezervácii a plazoch, zaujímavostiach v okolí a výsledkoch archeologického výskumu," doplnil Loydl.

Práce na obnove hradu sa realizovali v rámci projektu podporeného Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.09.2019
Sezóna na hrade Čabraď sa niesla v znamení obnovy portálu tretej vstupnej brány
Rok 2019 sa na hrade Čabraď v okrese Krupina niesol v zamení obnovy južného portálu tretej vstupnej brány. Združenie Rondel, ktoré realizuje práce na tomto hrade, pracovalo v sezóne aj napriek tomu, že sa tento rok nerealizoval projekt s nezamestnanými.
viac
20.02.2021
Hrad Šášov zažil v roku 2020 rekordnú sezónu
Zrúcaninu hradu Šášov navštívilo v roku 2020 rekordné množstvo turistov, povedal to predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič. Pri obnove hradu si pochvaľuje najmä štátny projekt zapojenia nezamestnaných, ktorý je však aktuálne v ohrození.
viac
25.05.2022
Na hrade Čabraď bude rušno, na pokračovanie obnovy sa podarilo získať podporu
S výraznejšou podporou nadácií a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) bude tento rok prebiehať obnova hradu Čabraď v okrese Krupina. Občianskemu združeniu Rondel, ktoré túto pamiatku opravuje, sa podarilo získať podporu v troch projektoch.
viac
08.07.2022
Na Pustom hrade sa tento rok sústredia na obnovu hlavnej vstupnej brány
Na Pustom hrade nad Zvolenom začala v týchto dňoch 31. sezóna archeologického výskumu a obnovy. Obnovou prejde tentoraz hlavná vstupná brána Horného hradu. Uviedol to vedúci výskumu Ján Beljak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %