Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.07.2022 02:25

Na Pustom hrade sa tento rok sústredia na obnovu hlavnej vstupnej brány


Pustý hrad.


Na Pustom hrade nad Zvolenom začala v týchto dňoch 31. sezóna archeologického výskumu a obnovy. Obnovou prejde tentoraz hlavná vstupná brána Horného hradu. Uviedol to vedúci výskumu Ján Beljak.


"Už tento týždeň sa na bráne začne budovať lešenie a v sobotu odoberieme vzorky z trámov na dendrochronologické datovanie," priblížil nadchádzajúce práce Beljak.

Pracovať sa už ale začalo na prvej sonde na Hornom hrade, ktorá má za cieľ preskúmať plochu na vrcholovej plošine Horného hradu a v ťažobnej jame v jej susedstve. "Následne sa presunieme na spodnú terasu tzv. Dončovho hradu, kde zrealizujeme sondu pri západnej hradbe hradu v kontakte s jeho priečnym múrom. Bude aj prípravou na sanáciu murív v tomto priestore, kde sa nachádza aj okno v priečnom múre, ktoré je v zlom statickom stave," uviedol ďalej vedúci výskumu.

Ďalšia sonda by mala preskúmať plochu pri západnej hradbe Dončovho hradu, kde archeológovia v roku 2021 objavili ďalší múr z vrcholného stredoveku. "Výskum bude slúžiť aj ako podklad pre jeho sanáciu. Zároveň overí existenciu remeselných dielní v tejto časti Horného hradu," priblížil Beljak. Jedna zo sond má za cieľ preskúmať aj plochu pri západnej hradbe Dončovho hradu v kontakte s terasovým múrom z prelomu 13. a 14. storočia.

Výskum a obnovu Pustého hradu tento rok podporilo mesto Zvolen, Ministerstvo kultúry SR a Banskobystrický samosprávny kraj. Všetky objavy a odkryté zákutia hradu archeológovia ukážu návštevníkom. Pripravené sú aj nové prospekty a pohľadnice pre záujemcov a rovnako komentované prehliadky hradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2017
Archeológovia objavili pri skúmaní hradu vo Vinnom vstupnú bránu z 13. storočia
Novým objavom pre archeológov, ktorí realizujú výskum na Vinianskom hrade v Michalovskom okrese, je vstupná brána pochádzajúca z 13. storočia. Podľa odborníkov je vo veľmi zachovalom stave.
viac
17.09.2019
Sezóna na hrade Čabraď sa niesla v znamení obnovy portálu tretej vstupnej brány
Rok 2019 sa na hrade Čabraď v okrese Krupina niesol v zamení obnovy južného portálu tretej vstupnej brány. Združenie Rondel, ktoré realizuje práce na tomto hrade, pracovalo v sezóne aj napriek tomu, že sa tento rok nerealizoval projekt s nezamestnanými.
viac
26.06.2021
Na Pustom hrade v sezóne obnovia jednu vežu a vymenia aj infotabule
Obnova veže vo východnej línii opevnenia hradu, realizácia bezpečného schodiska a plošiny na veži komitátneho hradu, a tiež výmena všetkých informačných tabúľ - to sú hlavné plány archeológov pre tohtoročnú, už 30. sezónu výskumu a obnovy na Pustom hrade nad Zvolenom.
viac
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %