Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
14.10.2018 09:55

Rada ZMOS prijala zásadný postoj k aplikácii zákona o sociálnych službách


Pohľad do rokovacej sály.


Združenie miest a obcí Slovenska sa na ostatnom rokovaní Rady ZMOS venovalo aj aplikačnej praxi zákona o sociálnych službách v podmienkach miest a obcí.


Výsledkom rokovania je prijatie postoja podľa ktorého Združenie miest a obcí Slovenska zásadne odmieta tvrdenia, že mestá a obce si neplnia povinnosti vyplývajúce z novela zákona v súvislosti s poskytovaním finančného príspevku na prevádzku sociálnych zariadení, ktorý zriaďovateľom sú neziskové organizácie. Rada ZMOS tiež zásadne odmietla konštatovanie, že mestá a obce porušujú právo občana na výber poskytovateľa príspevku na prevádzku neštátnych zriaďovateľov.

Okrem toho Rada ZMOS nesúhlasí s návrhom na úpravu vzorca na výpočet finančného príspevku na prevádzku neštátnych zriaďovateľov, lebo pri výpočte by sa neprihliadalo na skutočnú výšku úhrady klientov v týchto zariadeniach , ktorú si stanovuje sám neverejný poskytovateľ, a ktorého výšku mestá a obce nemôžu ovplyvniť. Podobne Rada ZMOS nesúhlasí so zrušením podmienky komunitných plánov, ako nástroja regulácie príspevku od štátu. Vypracovaný a schválený komunitný plán miest a obcí ZMOS považuje za zákonný nástroj regulácie pri poskytovaní príspevku štátu pre týchto poskytovateľov. Rada ZMOS má tiež má negatívny postoj k mimoriadnej dotácii pre neverejných poskytovateľov v objeme 10 mil. eur v roku 2018.

Združenie miest a obcí Slovenska o týchto postojoch Rady ZMOS informovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Rokovanie Rady Združenia miest a obcí Slovenska sa uskutočnilo 9. a 10. októbra 2018.

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
Rada ZMOS rokovala o sociálnych problémoch, zdravotníctve i miestnych daniach
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska zvolal pred májovým snemom združenia v poradí 11. rokovanie Rady ZMOS. O význame prerokovaných tém napovedá aj účasť ministra zdravotníctva Tomáša Druckera a štátneho tajomníka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislava Ondruša.
viac
09.09.2019
ZMOS sa obrátil na poslancov parlamentu kvôli zákonu o sociálnych službách
Združenie miest a obcí Slovenska sa pred začiatkom septembrovej schôdze Národnej rady SR na členov parlamentu. Pred začínajúcou schôdzou ide už o druhý list v priebehu týždňa s požiadavkou na neschválenie zákona. Tentokrát sa požiadavka týka zákona o sociálnych službách a súvisiacej legislatívy.
viac
23.05.2020
ZMOS rokovalo na rezorte práce o spolupráci a trendoch
Na pôde Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR uskutočnilo pracovné rokovanie štátnej tajomníčky Sone Gaborčákovej so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %